Suedezii își pierd încrederea în autorul strategiei anti-lockdown. Regele Suediei: „Planul a eșuat”

Anders-Tegnell

Anders-Tegnell

Arhitectul șef al răspunsului controversat al Suediei la pandemie pierde încrederea populației, care ar trebui să-i urmeze sfatul, scrie Bloomberg.

Un sondaj publicat joi a arătat că doar 59% dintre cei chestionați mai au încredere în Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei și principalul susținător al strategiei anti-lockdown, față de 72% cât era în octombrie. De asemenea, încrederea în angajatorul lui Tegnell, Agenția suedeză de sănătate publică, a scăzut de la 68% la 52%, potrivit sondajului realizat de Ipsos și Dagens Nyheter.

„Încrederea este într-o spirală descendentă”, a declarat Nicklas Kallebring, analist la Ipsos.

Cel mai recent sondaj vine după strigătele de ajutor ale lucrătorilor din domeniul sănătății din Suedia, care sunt din ce în ce mai copleșiți de o pandemie care a îmbolnăvit și ucis mult mai mulți oameni decât în orice altă țară nordică. Situația a copleșit deja unitățile de terapie intensivă din Stockholm, iar autoritățile încearcă să elaboreze acum planuri de urgență.

Tegnell a încercat să susțină în continuare strategia generală a Suediei, de evitare a carantinei. El susține, de asemenea, că nu există nici o dovadă reală că măștile de față ajută, în cea mare parte a cazurilor suedezii nefiind obligați să poarte mască în viața de zi cu zi, iar magazinele, restaurantele și sălile de sport sunt încă deschise.

Sondajul Ipsos/Dagens Nyheter, la care au participat 1.226 de persoane, a arătat că încrederea suedezilor în autorități, în general, a scăzut la un nou minim, de 34%.

„Dacă încrederea în autorități dispare, mai puțini oameni vor asculta sfaturile și recomandările oficiale”, a declarat Kallebring. Acest lucru „poate avea consecințe reale, de viață și de moarte”.

Numărul morților în Suedia este de 7.802, cel mai mare din regiunea nordică, atât în termeni absoluți, cât și pe cap de locuitor. Situația aceasta a provocat un șoc atât de puternic în țară, încât chiar și regele a avut o intervenție publică, un gest la care monarhul recurge foarte rar.

Reacția regelui Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf

Poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile. Cred că este o experiență dură și traumatizantă să nu-ți poți lua rămas bun”, a declarat regele Carl al XVI-lea Gustaf pentru postul de radio public SVT. În ceea ce privește strategia implementată în Suedia, el a spus: Cred că am eșuat”.

Exit mobile version