• Suedia ridică de miercuri aproape toate restricţiile anti-COVID, în condiţiile în care pandemia intră într-o nouă fază, în care predomină varianta Omicron, contagioasă, dar aparent mai puţin gravă.
  • Săptămâna trecută, Danemarca a devenit prima ţară din UE care a ridicat aproape toate restricţiile privind coronavirusul.
  • Aceasta a fost urmată rapid de Norvegia, unde prim-ministrul Jonas Gahr Store a declarat că societatea trebuie să trăiască cu virusul.

Suedia ridică de miercuri aproape toate restricţiile anti-COVID, în condiţiile în care pandemia intră într-o nouă fază, în care predomină varianta Omicron, contagioasă, dar aparent mai puţin gravă. Printre modificări, barurile şi restaurantele nu mai sunt obligate să închidă la ora 23.00, iar regulile privind adunările vor fi relaxate.

De asemenea, sunt eliminate cerinţele privind certificatul verde pentru a intra în spaţiile publice, precum şi recomandarea de a purta o mască în mijloacele de transport în comun în perioadele aglomerate.

Pandemia nu s-a încheiat, dar intrăm într-o fază cu totul nouă… cunoştinţele s-au îmbunătăţit… mai multe studii arată că Omicronul duce la o boală mai puţin gravă”, a declarat săptămâna trecută premierul Magdalena Andersson, la anunţarea acestei măsuri.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Chiar dacă varianta Omicron a provocat o creştere a numărului de infecţii, aceasta nu s-a tradus printr-o creştere a numărului de spitalizări pentru forme severe ale bolii în ţară în care populaţia este vaccinată pe scară largă. Peste 83% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani a primit până în prezent două doze de vaccin, iar puţin sub 50% au primit trei doze.

Revenirea la locul de muncă în Suedia va fi treptată, la fel ca şi predarea faţă în faţă în cadrul facultăţilor. Recomandarea de a rămâne acasă pentru persoanele care prezintă simptome de COVID rămâne în vigoare.

Guvernul a anunţat săptămâna aceasta că restricţiile anti-COVID privind călătoriile din restul UE, din Spaţiul Economic European şi din ţările nordice vor fi ridicate începând de miercuri. Restricţiile de călătorie din restul lumii urmează să expire la sfârşitul lunii martie.

Săptămâna trecută, Danemarca a devenit prima ţară din UE care a ridicat aproape toate restricţiile privind coronavirusul. Aceasta a fost urmată rapid de Norvegia, unde prim-ministrul Jonas Gahr Store a declarat că societatea trebuie să „trăiască cu virusul„.