• Guvernele Turciei și Ungariei sunt singurele țări rămase în alianța NATO care nu au fost încă de acord cu cererea de aderare la NATO a Finlandei și Suediei.
  • După declanșarea războiului din Ucraina, Suedia și Finlanda au solicitat în luna mai aderarea la alianța transatlantică.
  • Încă nu au fost îndeplinite condițiile impuse de cele două țări.

În timp ce opoziția Turciei față de aderarea Finlandei și Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a continuat, Stockholm a anunțat că acceptă condițiile impuse de Ankara pentru aderarea la organizație.

Potrivit RIA Novosti, premierul suedez Ulf Kristersson, care se află în Turcia într-o vizită oficială, a declarat: Aș dori să vă informez că parlamentul suedez a început să lucreze la înființarea unui grup interparlamentar de prietenie cu Turcia. Suedia va îndeplini memorandumul până la capăt. Nu vom avea nicio relație cu grupul [terorist] al Partidului Muncitorilor din Kurdistan [PKK]”.

Anterior, sâmbătă, ministrul suedez de externe a declarat pentru Radio Suedia că noul guvern suedez se va distanța de miliția kurdă YPG, în timp ce încearcă să obțină aprobarea Turciei pentru a adera la NATO. Poliția YPG și ramura sa politică PYD sunt considerate de Turcia extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat un grup terorist de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI

După declanșarea războiului din Ucraina, Suedia și Finlanda au solicitat în luna mai aderarea la alianța transatlantică. Însă Turcia a blocat ratificarea candidaturilor lor – care necesită aprobarea unanimă a celor 30 de membri ai NATO – acuzând națiunile nordice, și în special Suedia, că oferă un refugiu sigur militanților kurzi aflați în afara legii, despre care Ankara spune că sunt teroriști”.

Guvernele Turciei și Ungariei sunt singurele țări rămase în alianța NATO care nu au fost încă de acord cu cererea de aderare la NATO a Finlandei și Suediei, din cauza faptului că nu au fost îndeplinite condițiile impuse de acestea.