• Noii membri ai alianței au nevoie de aprobare unanimă.
  • Erdogan a remarcat că pașii care vor fi făcuți de Suedia și Finlanda vor determina cât de repede va merge procesul de aprobare.
  • Erdogan a amenințat că le va bloca ofertele și a căutat concesii, ceea ce a dus la un acord în iunie între Turcia, Finlanda și Suedia care a inclus prevederi privind extrădările și schimbul de informații.

Turcia nu va aproba oficial aderarea Finlandei și Suediei la NATO până când cele două țări nu vor face pașii” necesari, i-a transmis vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan șefului alianței, Jens Stoltenberg.

Ankara a acuzat cele două națiuni nordice că oferă un adăpost sigur militanților kurzi în afara legii pe care îi consideră teroriști” și a amânat ratificarea aderării lor la NATO, în ciuda unui acord încheiat în iunie. Președintele Erdogan a remarcat că pașii care vor fi făcuți de Suedia și Finlanda vor determina cât de repede va merge procesul de aprobare… și când va fi încheiat”, a precizat președinția turcă.

Erdogan și Stoltenberg au avut o întâlnire privată la Istanbul, care a fost închisă presei. Finlanda și Suedia au renunțat la decenii de nealiniere militară și s-au grăbit să devină membre NATO în luna mai, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Erdogan a amenințat că le va bloca ofertele și a căutat concesii, ceea ce a dus la un acord în iunie între Turcia, Finlanda și Suedia care a inclus prevederi privind extrădările și schimbul de informații. Noul prim-ministru suedez Ulf Kristersson va vizita Ankara marți pentru a se întâlni cu Erdogan, într-o călătorie care, speră Stockholm, va duce la aprobarea Turciei.

Stoltenberg a salutat pașii majori și concreți deja făcuți de ambele țări pentru a pune în practică memorandumul și a subliniat că aderarea lor va face NATO mai puternică”, a declarat vineri alianța într-un comunicat.

Joi, secretarul general al NATO a declarat că aderarea Finlandei și Suediei este importantă pentru a trimite un mesaj clar Rusiei”, în timpul unei conferințe de presă cu ministrul turc de externe. Toate cele 30 de state membre NATO, cu excepția Turciei și Ungariei, au ratificat aderarea Suediei și Finlandei. Noii membri ai alianței au nevoie de aprobare unanimă.