• Suedia a solicitat anul trecut să adere la NATO, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.
  • Obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat aderarea.
  • „Guvernul a decis că Forțele Armate Suedeze pot întreprinde pregătiri cu NATO și țările NATO pentru a permite viitoare operațiuni comune”, au declarat prim-ministrul Ulf Kristersson

Suedia va permite NATO să bazeze trupe pe teritoriul său chiar înainte de a se alătura oficial alianței pentru apărare, au declarat vineri premierul și ministrul apărării, scrie Alarabiya News.

Suedia a solicitat anul trecut să adere la alianță, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat oferta, iar Suedia speră acum să se alăture la un summit NATO în Lituania luna viitoare.

„Guvernul a decis că Forțele Armate Suedeze pot întreprinde pregătiri cu țările NATO pentru a permite viitoare operațiuni comune”, au declarat prim-ministrul Ulf Kristersson și ministrul Apărării Pal Jonson.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

„Pregătirile pot consta în stabilirea temporară a echipamentelor și a personalului străin pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei și întărește apărarea Suediei”, au spus aceștia într-un articol de opinie din cotidianul Dagens Nyheter.

Rusia va rămâne în viitorul apropiat o amenințare împotriva țărilor vecine, au spus ei, și nu sunt siguri de amploarea ambițiilor teritoriale ale președintelui Vladimir Putin. Finlanda, care are o graniță lungă cu Rusia, a aderat la alianță în aprilie.

Citește și: