• 60 de rachete balistice au fost lansate de Pyongyang în acest an.
  • Oficiali de aici și din Seul au declarat că Nordul ar fi finalizat toate pregătirile pentru ceea ce va fi cel de-al șaptelea test nuclear și că ar putea aștepta doar o decizie din partea liderului Kim Jong-un.
  • Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) la începutul săptămânii trecute, marcând a șaptea lansare de test ICBM din acest an.

SUA continuă să rămână îngrijorate de un potențial test nuclear nord-coreean, a declarat joi consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, precizând că Pyongyangul ar putea decide în continuare să efectueze un test. Sullivan și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la teste suplimentare de rachete nord-coreene.

Am fost foarte transparenți în ceea ce privește îngrijorarea noastră față de Coreea de Nord că RPDC ar putea efectua al șaptelea test nuclear la un moment dat în acest interval de timp mai larg, iar prin mai larg mă refer la faptul că vorbim despre acest lucru acum câteva luni”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă când a fost întrebat dacă ar putea fi de așteptat ca Nordul să efectueze un test nuclear în timpul viitoarei călătorii a președintelui Joe Biden în Africa de Nord și Asia.

Această fereastră rămâne încă deschisă. Îngrijorarea noastră rămâne în continuare reală”, a adăugat Sullivan. RPDC reprezintă Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Nordului.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Oficiali de aici și din Seul au declarat că Nordul ar fi finalizat toate pregătirile pentru ceea ce va fi cel de-al șaptelea test nuclear și că ar putea aștepta doar o decizie din partea liderului Kim Jong-un.

Sullivan a subliniat, de asemenea, posibilitatea ca Coreea de Nord să efectueze teste suplimentare de rachete cu rază lungă de acțiune”.

Suntem, de asemenea, îngrijorați de potențialele teste suplimentare de rachete cu rază lungă de acțiune, pe lângă posibilitatea unui test nuclear. Și, prin urmare, vom urmări cu atenție aceste două aspecte”, a declarat Sullivan.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) la începutul săptămânii trecute, marcând a șaptea lansare de test ICBM din acest an. 60 de rachete balistice au fost lansate de Pyongyang în acest an. Seulul a declarat anterior că președintele Yoon Suk-yeol va avea un summit bilateral cu președintele Biden atunci când vor participa la summiturile regionale din Cambodgia și Indonezia.

Sullivan a declarat că summitul Biden-Yoon, împreună cu un summit trilateral la care vor participa cei doi lideri și premierul japonez, va avea loc în Cambodgia, unde liderii vor participa la Summitul Asiei de Est, care implică și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, formată din 10 membri.

Avem o coordonare foarte strânsă atât cu Coreea de Sud, cât și cu Japonia, iar întâlnirea trilaterală pe care cei trei lideri o vor putea avea în marja Summitului Asiei de Est cred că va fi o etapă importantă în relația trilaterală și va contribui doar la consolidarea coordonării privind RPDC”, a spus el, referindu-se la Coreea de Sud după numele său oficial, Republica Coreea.