• Nu ne putem permite să irosim ceea ce ar putea fi un moment istoric” la Montreal.
  • Cum se traduce natură pozitivă într-un termen real pe care îl putem măsura?”, a declarat Basile van Havre, unul dintre copreședinții grupului responsabil cu elaborarea acordului.
  • Avem nevoie ca guvernele să adopte o misiune clară și urgentă de a stopa și inversa pierderea biodiversității până în 2030″, a declarat Eva Zabey, director executiv al Business for Nature.

Țările se reunesc marți la Montreal pentru o conferință importantă a ONU privind natura, cu scopul de a negocia un nou acord global pentru a proteja ceea ce a mai rămas din viața sălbatică și din spațiile naturale ale Pământului.

Negociatorii speră ca summitul de două săptămâni, cunoscut sub numele de COP15, să ducă la un acord care să garanteze că în 2030 va exista mai multă natură” – animale, plante și ecosisteme sănătoase – decât în prezent. Însă modul în care se urmărește și se măsoară acest progres va trebui să fie convenit de toate cele 196 de guverne în cadrul Convenției ONU privind diversitatea biologică (CBD).

Cum se traduce natură pozitivă într-un termen real pe care îl putem măsura?”, a declarat Basile van Havre, unul dintre copreședinții grupului responsabil cu elaborarea acordului. Asta este ceea ce facem prin crearea noilor obiective.”

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Peste 10.000 de participanți, printre care oficiali guvernamentali, oameni de știință și activiști, urmau să ia parte la summitul care începe miercuri și se va desfășura până pe 19 decembrie. Discuțiile au loc după ani de negocieri și apeluri din partea ecologiștilor și a mediului de afaceri, atât pentru a proteja resursele naturale, cât și pentru a opri ceea ce oamenii de știință au catalogat drept a șasea extincție în masă.

Mai mult de 1 milion de specii sunt acum amenințate cu dispariția, dispărând într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 10 milioane de ani. Potrivit unei evaluări a Perspective globale a terenurilor din 2022 a ONU, până la 40% din suprafața terestră a Pământului este considerată degradată.

Avem nevoie ca guvernele să adopte o misiune clară și urgentă de a stopa și inversa pierderea biodiversității până în 2030″, a declarat Eva Zabey, director executiv al Business for Nature, o coaliție globală de întreprinderi și grupuri de conservare.

La fel ca mulți alți militanți, Zabey a cerut un acord internațional ambițios, clar și aplicabil”, similar cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Nu ne putem permite să irosim ceea ce ar putea fi un moment istoric” la Montreal.