• UE își propune să antreneze și piloți ucraineni pentru avioanele F-16.
  • Borrell îndeamnă țările UE să producă mai multă muniție pentru Ucraina.
  • Lovitura de stat din Gabon sporește instabilitatea într-o regiune aflată sub influența Rusiei.

Uniunea Europeană ia în calcul antrenarea piloților ucraineni pe avioane de vânătoare F-16. Planul este discutat de miniștrii Apărării din UE la summitul care are loc la Toledo, în Spania.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a anunțat că cei 27 de membri vor studia inclusiv pregătirea piloților ucraineni care vor trebui să opereze F-16 solicitate de Kiev, în cadrul misiunii europene de instruire.

Borrell le-a propus miniștrilor ca, în condițiile în care în octombrie se va atinge obiectivul pregătirii a 30.000 de militari ucraineni, realizându-se astfel obiectivul stabilit pentru finalul anului, acesta să fie ridicat la 40.000.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Spania a antrenat deja 3000 de militari, chiar la Toledo, unde are loc summitul ministrul Apărării din UE.

Aliații europeni negociază și ajutorul de 20 de miliarde de euro acordat Ucrainei, pentru următorii 4 ani. Dar Josep Borell a facut apel catre aliatii europeni sa grăbească ritmul de aprovizionare cu munitie pentru armata ucraineană.

Cifrele arată că blocul comunitar este departe de obiectivul din martie de a oferi Kievului un milion de obuze de artilerie în termen de 12 luni. Și se insistă pe producția de proiectile de 155 de milimetri.

Țările UE au convenit în martie asupra unui plan în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro (2,18 miliarde de dolari) pentru a furniza Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie sau rachete.

Se discută pe lângă nevoile Ucrainei și posibilă desfășurare de forțe de menținere a păcii în Sahel, după lovitura de stat din Gabon.

UE se teme că nouă lovitură de stat, înregistrată în Gabon, va provoca valuri de imigranți în vestul Africii.

După Niger, Mali sau Burkina Faso, unde militarii au pus mâna pe putere, iar influența Rusiei a crescut, Josep Borrell consideră că o lovitură de stat în Gabon „alimentează instabilitatea” în regiune.

Citeșt și: