- În ajunul Summitului istoric al NATO, delegația SUA găzduiește un Summit Parlamentar care reunește liderii parlamentari ai celor 32 de state membre.
- Summitul NATO de la Washington se desfășoră în perioada 9-11 iulie.
- NATO va anunța un pachet de ajutor pentru Ucraina, care va fi compus din 5 elemente.
- Stoltenberg: „Pachetul este menit să sprijine aderarea Ucrainei, nu să o înlocuiască”.
- Biden va avea întâlniri separate cu Zelenski și cu noul Premier al UK.
În ajunul Summit-ului istoric al NATO, delegația Statelor Unite la Adunarea Parlamentară NATO găzduiește un Summit Parlamentar care va reuni liderii parlamentari ai celor 32 de state membre NATO, precum și din Ucraina, inclusiv 23 de președinți ai Parlamentului.
Această întâlnire la nivel înalt va evidenția importanța dimensiunii Parlamentare a Alianței și opiniile parlamentelor aliate cu privire la prioritățile cheie ale Alianței.
Vorbind la Summitul Parlamentar, Szymon Holownia, reprezentantul Poloniei la Adunarea Parlamentară a Alianței, a spus: „Putin ne-a trimis un mesaj clar aici, la Summit. Ne-a transmis „MOARTE” (făcând referire la atacul mortal al Rusiei de ieri asupra Ucrainei). Întrebarea este dacă îi putem trimite un răspuns în două cuvinte: „UNITATE” și „DESTUL”.
Mesajul României:
„În cei 75 de ani de existență, NATO a oferit securitatea necesară consolidării democrației și dezvoltării economiei. Am spus-o în deschiderea lucrărilor Summitului Parlamentar al Alianței, care se ține zilele acestea la Washington. De când România a devenit membră, a crescut responsabil cheltuielile pentru apărare și a participat cu rigoare la misiunile NATO, oriunde a fost nevoie.
Vedem acum, mai mult ca oricând, cât de necesară este apartenența noastră la cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie. Vecinii noștri din Est luptă cu arma în mână pentru aceleași valori în care credem și noi: libertate, independență și dreptul fiecărui popor de a-și decide singur viitorul.
În fața noilor provocări, Alianța are datoria de a se adapta pentru a putea contracara cu succes noile tactici ale inamicilor libertății: războiul electronic, dezinformările și manipulările.
Am cerut conducerii Alianței să mențină o prezență puternică la Marea Neagră și să consolideze dialogul cu partenerii estici, precum Republica Moldova și Georgia”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.