• Rishi Sunak nu a împlinit nici patru luni de când este prim-ministru al Regatului Unit și și-a remaniat deja cabinetul.
  • Sunak a declarat că această remaniere va ajuta Executivul să abordeze problemele necesare „pentru a construi un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri”.
  • Guvernul spune că schimbările vor ajuta departamentele să se concentreze pe prioritățile premierului.

Rishi Sunak nu a împlinit nici patru luni de când este prim-ministru al Regatului Unit și și-a remaniat deja cabinetul. El a făcut acest lucru marți prin crearea a patru noi ministere. În plus, el l-a numit pe Greg Hands ca nou președinte al Partidului Conservator. Șeful guvernului a creat portofoliul Securității Energetice și Net Zero și l-a încredințat lui Grant Shapps, care până acum deținea această companie. Noul ministru pentru Știință, Inovare și Tehnologie îi revine lui Michelle Donelan, care se afla la Cultură.

De asemenea, departamentele pentru Afaceri și Comerț au fost fuzionate într-unul singur, de care se va ocupa Kemi Badenoch; și a fost creat Departamentul pentru Cultură, Media și Sport, care va fi preluat de Lucy Frazer, care până acum era ministrul pentru Egalitate.

Sunak a declarat că această remaniere va ajuta Executivul să abordeze problemele necesare pentru a construi un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri”. Din cuvintele sale, The Guardian înțelege că premierul se gândește pe termen lung. Remanierea vine la o săptămână după greva deceniului”, care a dublat pulsul străzii împotriva șefului guvernului. Concentrarea grevelor în diverse sectoare (inclusiv în educație, sănătate, căi ferate…) pe 2 este deja considerată ziua cu cea mai mare mobilizare din țară din 2011 încoace. Se estimează că o jumătate de milion de persoane au susținut grevele. Ministrul educației, Gillian Keegan, care acum câteva zile a cerut reținerea salariului în timp ce își flutura la încheietura mâinii un Rolex de 10.000 de euro, își continuă funcția.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Prețurile energiei

Vara trecută, în timp ce făcea campanie pentru a deveni liderul conservator, Sunak a promis că va reînființa un departament independent pentru energie. Acum, el creează Departamentul pentru Securitate Energetică și Net Zero, care va fi responsabil pentru asigurarea aprovizionării cu energie pe termen lung, reducerea facturilor și înjumătățirea inflației”, anunță 10 Downing Street în această dimineață.

Creșterea facturilor la energie, parțial din cauza războiului din Ucraina, este unul dintre principalii factori care împovărează economia britanică, pe care Sunak a promis să o stimuleze, explică BBC.

Potrivit Executivului, noul Departament pentru Știință, Inovare și Tehnologie va promova inovarea pentru a îmbunătăți serviciile publice, pentru a crea noi locuri de muncă mai bine plătite și pentru a crește economia”; Afaceri și Comerț va sprijini creșterea economică prin susținerea afacerilor britanice în țară și în străinătate, prin promovarea investițiilor și prin promovarea comerțului liber”; iar Cultură, Media și Sport va recunoaște importanța acestor industrii pentru economia noastră și va construi pe poziția de lider mondial a Regatului Unit în domeniul artelor creative”.

Un semn de slăbiciune a lui Sunak?

Guvernul spune că schimbările vor ajuta departamentele să se concentreze pe prioritățile premierului. Dar partidele de opoziție spun că remanierea departamentelor guvernamentale îi va costa pe contribuabili milioane de lire sterline și sugerează că remanierea lui Sunak este un semn de slăbiciune.

Partidul Liberal Democrat asigură că reorganizarea va costa cel puțin 60 de milioane de lire sterline (aproximativ 67 de milioane de euro). Întrebat în legătură cu acest lucru, purtătorul de cuvânt al lui Sunak a declarat că echipele sunt deja la locul lor. Este vorba de a le reuni sub prioritățile premierului. Așa că nu ne așteptăm la costuri suplimentare semnificative”.

Referitor la pariul energetic al executivului conservator, Ed Miliband, secretarul laburist pentru climă, a declarat că rearanjarea scaunelor de punte ale Titanicului din politica energetică eșuată a conservatorilor nu va salva țara”. Deocamdată, Dominic Raab rămâne viceprim-ministru. BBC susține că Sunak așteaptă un raport privind acuzațiile de hărțuire împotriva sa înainte de a lua o decizie cu privire la viitorul său. Raab este investigat în legătură cu opt acuzații de hărțuire la locul de muncă.

Importanța meciului

Sunak l-a ales pe Greg Hands în funcția de președinte al Partidului Conservator, o funcție în principal administrativă. Și asta după ce în ianuarie a fost nevoit să îl demită pe Nadhim Zahawi pentru că a încălcat codul” ministerial de bună conduită în urma scandalului declarațiilor sale fiscale. Zahawi, care, alături de Boris Johnson, a fost ministru al educației și apoi ministru al Trezoreriei, a recunoscut că a plătit o amendă către agenția fiscală” britanică după ce a observat o eroare, pe care a descris-o ca fiind neintenționată”, în plata impozitelor.

Înlocuitorul său nu este tocmai un nou venit. Greg Hands a fost secretar de stat pentru politica comercială, funcție pe care a deținut-o sub patru prim-miniștri. În plus, a fost secretar de stat pentru afaceri, energie și creștere curată între 2021 și 2022.