• Superyachtul de 90 de milioane de lire sterline al lui Vladimir Putin și-a schimbat numele și a dispărut din Kaliningrad în urma ultimelor amenințări de a folosi arme nucleare în Ucraina.
  • Vasul denumit anterior Graceful, a fost văzut părăsind exclava rusă (situată între Polonia și Lituania, pe coasta baltică).
  • Potrivit Forbes, a fost fotografiat pe 25 septembrie de Carl Groll, un fotograf colaborator al site-ului TheYachtPhoto.com, în largul coastei Estoniei.

Superyachtul de 90 de milioane de lire sterline al lui Vladimir Putin și-a schimbat numele și a dispărut din Kaliningrad în urma ultimelor amenințări de a folosi arme nucleare în Ucraina. Vasul denumit anterior Graceful, a fost văzut părăsind exclava rusă (situată între Polonia și Lituania, pe coasta baltică) și îndreptându-se spre orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg.

Potrivit Forbes, a fost fotografiat pe 25 septembrie de Carl Groll, un fotograf colaborator al site-ului TheYachtPhoto.com, în largul coastei Estoniei.

Imaginile arată că vila plutitoare a fost redenumită acum Kocatka”, ceea ce înseamnă balenă ucigașă” în limba rusă. Se crede că aceasta și-a dezactivat transponderele AIS cel puțin din 30 august, ceea ce înseamnă că nu poate fi urmărită.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Cu doar câteva zile înainte ca nava să fie observată întorcându-se acasă, Putin a ținut un discurs prin care a intensificat invazia Ucrainei, decretând mobilizarea a 300.000 de rezerviști și amenințând că va folosi toate mijloacele” de care dispune.

Superyacht-ul se afla în Kaliningrad în urma unei evadări în grabă din Germania chiar înainte de invazie, guvernele occidentale amenințând că vor confisca proprietățile oligarhilor ruși dacă aceasta va avea loc.

Potrivit ziarului german Bild, acesta se afla la jumătatea reparațiilor și a fugit cu ele neterminate. Killer Whale, așa cum este acum, este al doilea cel mai mare superyacht al lui Putin și se mândrește cu un teatru, un cocktail bar și o piscină care se poate transforma în ring de dans.

Cel mai mare superiaht al său – Scheherazade, de 500 de milioane de lire sterline- nu a fost la fel de rapid în a scăpa la începutul invaziei. Acesta a fost confiscat în Italia în luna mai și se află acum sub pavilion malaezian.

O declarație a Poliției Financiare italiene a precizat: În urma verificărilor efectuate de către autoritățile fiscale, a ieșit la iveală faptul că există o legătură economică semnificativă între proprietarul navei Scheherazade și elemente de rang înalt ale guvernului rus. Pe baza acestor elemente, s-a recomandat ca iahtul să fie inclus pe actuala listă de sancțiuni a Uniunii Europene, iar ministrul de finanțe de la Roma a fost de acord.”