- Klaus Iohannis a anunțat ieri, 9 iunie, că se impune prelungirea stării de alertă, pe fondul menținerii numărului de cazuri
- Raed Arafat a mers să discute cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, despre posibilitatea prelungirii măsurii după 15 iunie
- PSD, Pro România, ALDE, dar și USR, în anumite condiții, se opun prelungirii stării de urgență
UPDATE ora 13:31
Surse: Asupra unor lucruri s-a ajuns, totuşi, la un acord comun.
redeschise spitalele, pentru ca bolnavii cronici să aibă acces la tratament. Cei ce vin din zone cu risc epidemiologic vor trebui să stea în izolare 14 zile, dar şi să fie testaţi la finalul perioadei, lucru ce acum nu se întâmplă, au precizat sursele.
Totodată, obligativitatea purtării măştii în spaţii închise şi distanţarea fizică se menţin, în continuare. S-ar fi ajuns la o concluzie şi privind oprirea achiziţiilor directe făcute de Guvern.
Sursele au transmis că PSD aşteaptă propunerea concretă a Guvernului, pentru ca măsurile să poată fi implementate fără stare de alertă.
UPDATE ora 13:02
Surse: Eşec în negocierile din biroul lui Ciolacu pentru prelungirea stării de alertă.
Arafat nu a reuşit să convingă inamicii prelungirii restricţiilor, PSD, PRO România şi ALDE.
Conform surselor, social-democraţii ar vrea să vină cu proiect de lege prin care să se decidă asupra stării de alertă, o alternativă la HG-ul pe care îl vrea Guvernul.
PSD ar vrea prelungirea stării de alertă pe maxim 7 zile, iar Arafat şi USR se gândesc la 15 zile.
Deşi niciun partid nu vede justificată prelungirea la nivel naţional, Guvernul îşi menţine poziţia şi spune că va veni cu argumente.
Iohannis vrea ca starea de alertă să fie prelungită
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 9 iunie, că se impune prelungirea stării de alertă. La doar câteva minute după anunţul preşedintelui, PSD anunţa că nu va vota prelungirea.
Raed Arafat şi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, discută chiar în aceste momente posiblitatea prelungirii stării de alertă, dar şi alte soluţii în cazul în care Parlamentul va bloca iniţiativa.
Raed Arafat declara marţi seară că autorităţile sunt pregătite şi cu planul B în cazul în care prelungirea stării de alertă va fi respinsă.
”Dacă va fi respinsă starea de alertă vor fi încercate alte soluţii. Vom încerca să vedem legislaţia actuală ce ne permite să facem. Pe legislaţia situaţiei de urgenţă există modalităţi şi mijloace care ne-ar permite să acţionăm, dar nu neapărat la nivelul la care am făcut acum. Va fi mult mai greu să luăm nu numai decizii, să le implementăm mai degrabă. trebuie stabilit ce se va întâmpla cu purtatul măştii, cu regulile luate de distanţare, astea nu sunt prevăzute nicăieri. În orice situaţie se discută toate planurile. Orice discuţie are aceste aspecte”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.