• Peste 300 de jurnaliști iranieni au cerut eliberarea a doi colegi încarcerați pentru că au relatat despre Mahsa Amini.
  • Apelul lor a fost lansat într-o declarație publicată duminică de ziarul iranian Etemad și de alte ziare.
  • Cel puțin 40 de jurnaliști au fost reținuți în ultimele șase săptămâni, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, iar numărul acestora este în creștere.

Peste 300 de jurnaliști iranieni au cerut eliberarea a doi colegi încarcerați pentru că au relatat despre Mahsa Amini, a cărei moarte în arest a declanșat proteste care au reprezentat una dintre cele mai mari provocări la adresa clericilor aflați la putere din ultimele decenii, potrivit Reuters.

Apelul lor a fost lansat într-o declarație publicată duminică de ziarul iranian Etemad și de alte ziare.

Niloofar Hamedi a făcut o fotografie cu părinții lui Amini îmbrățișându-se într-un spital din Teheran, unde fiica lor zăcea în comă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Imaginea, pe care Hamedi a postat-o pe Twitter, a fost primul semnal pentru lume că ceva nu era în regulă cu Amini, care fusese reținută cu trei zile înainte de poliția iraniană pentru ceea ce au considerat a fi o ținută vestimentară nepotrivită.

Elaheh Mohammadi a acoperit funeraliile lui Amini în orașul său natal kurd Saqez, unde au început protestele.

O declarație comună publicată vineri de Ministerul iranian al informațiilor și de organizația de informații a Gardienilor Revoluției i-a acuzat pe Hamedi și Mohammadi că sunt agenți străini ai CIA.

Arestările sunt în concordanț cu povestea oficială potrivit căreia inamicul de moarte al Iranului, Statele Unite, Israelul și alte puteri occidentale și agenții lor locali se află în spatele tulburărilor și sunt hotărâți să destabilizeze țara.

Zeci de jurnaliști, reținuți

Cel puțin 40 de jurnaliști au fost reținuți în ultimele șase săptămâni, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, iar numărul acestora este în creștere.

Ceea ce a început ca o indignare față de moartea lui Amini la 16 septembrie a evoluat într-o revoltă populară a oamenilor din toate straturile societății.

Studenții și femeile au jucat un rol proeminent, arzându-și vălurile în timp ce mulțimile cereau moartea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, și răsturnarea Republicii Islamice, care a reprimat orice disidență de la revoluția din 1979.

Nu există semne că o reprimare va dezamorsa furia, chiar și după ce temutul șef al puternicelor Gardieni ai Revoluției iraniene i-a avertizat pe protestatari că sâmbătă va fi ultima lor zi în care vor ieși în stradă, cel mai dur avertisment de până acum.

Analiștii spun că liderii iranieni vor reuși să reziste presiunii, dar că drumul spre schimbări politice în viitor ar putea fi ireversibil.