• Sute de persoane au fost rănite, în oraşul Ierusalim.
  • Confruntările au avut loc vineri seară între agenţi ai poliţiei israeliene şi palestinieni.
  • Cel puţin 178 de palestinieni au fost răniţi, dintre care 88 sunt spitalizaţi.

Sute de răniţi, la Ierusalim, în urma confruntărilor între poliţia israeliană şi palestinieni

Sute de persoane au fost rănite, în oraşul Ierusalim, în urma confruntărilor produse vineri seară între agenţi ai poliţiei israeliene şi palestinieni, iar Administraţia Joseph Biden a lansat un apel la calm adresat ambelor părţi.

Violenţele au izbucnit în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, unde aproximativ 10.000 de palestinieni s-au adunat pentru a marca ultima vinere din postul musulman al Ramadanului.

Recomandări

IOHANNIS CONVOACĂ CSAT-UL
ARUNCI JUMĂTATE DIN CE CUMPERI
S-A DECIS COMASAREA
TRUMP ȘI DESANTIS, ALIAȚI?
DE CE SĂ NU ȚII TELEFONUL ÎN OREZ
OPOZIȚIA CRITICĂ IDEEA COMASĂRII

Poliţia israeliană a anunţat că a intervenit în zona Esplanadei Moscheilor după ce agenţii forţelor de ordine israeliene au fost atacaţi cu pietre şi sticle. „Forţele de ordine au intervenit pentru restabilirea ordinii, utilizând mijloace pentru dispersare (…)”, a comunicat Poliţia israeliană, conform cotidianului Times of Israel.

Sute de palestinieni au fost răniţi

Conform unui bilanţ preliminar anunţat de filiala palestiniană a Semilunei Roşii, cel puţin 178 de palestinieni au fost răniţi, dintre care 88 sunt spitalizaţi.

Cel puţin 12 agenţi de poliţie israelieni au fost răniţi, unul având răni moderate spre grave.

Organizaţiile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au ameninţat Israelul cu atacuri, din cauza violenţelor produse în Ierusalim.

Administraţia Joseph Biden a lansat un apel la calm adresat ambelor părţi. „În contextul în care ne îndreptăm spre o perioadă sensibilă în zilele următoare, va fi esenţial ca toate părţile să asigure calmul şi să acţioneze responsabil pentru reducerea tensiunilor şi evitarea confruntărilor”, a declarat Jalina Porter, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

De la ce a pornit conflictul

Tensiunile s-au amplificat în ultimele săptămâni, la Ierusalim, în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

În urmă cu câteva zile, un elev israelian al unei şcoli teologice evreieşti a murit după ce a fost împuşcat mortal în Cisiordania. De asemenea, un adolescent palestinian a fost împuşcat mortal de agenţi ai serviciilor de securitate israeliene.

Doi teroriști palestinieni, împușcați mortal după ce au atacat o unitate de poliție israeliană

Vineri dimineaţă, doi militanţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal după ce au deschis focul asupra unui sediu al Poliţiei de frontieră israeliene. Tot vineri, într-un alt incident, un palestinian în vârstă de 27 de ani din Hebron a fost arestat după ce a încercat să atace mai multe persoane cu un cuţit, la Peştera Patriarhilor.

La începutul postului musulman al Ramadanului, protestatari palestinieni au atacat frecvent agenţi ai poliţiei israeliene în zona Porţii Damasc, la intrarea în centrul vechi ai Ierusalimului, din cauza restricţiilor antiepidemice. În replică, în centrul Ierusalimului au avut loc marşuri antipalestiniene ale extremiştilor religioşi evrei.