• Spitalul de copii unde a avut loc incendiul avea aviz de securitate la incendiu
  • 302 clădiri ale unităților sanitare funcționează fără autorizare la incendiu
  • Ministerul Sănătății spunea că va evalua toate spitalele din România
  • Ministerul nu are soluții pe termen scurt pentru a evita alte incendii

Fie că au fost victime sau nu, în ultimul an, au izbucnit mai multe incendii a căror cauză nu o cunoaștem nici până în ziua de azi. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) spun că salonul care a luat foc aseară la Spitalul de Copii din Iași avea aviz.

„Conducerea Spitalului de Copii Sf. Maria Iași a solicitat și a obținut avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de reabilitare totală a spitalului. După terminarea lucrărilor și în urma verificărilor din teren, va urma să i se elibereze sau nu autorizația de securitate la incendiu”, a precizat inspectorul-șef al ISU Iași, Ionuț Grădinaru.

În urmă cu aproape două luni, Ministerul Sănătății a semnat cu Universitatea Tehnică de Construcții București un parteneriat pentru evaluarea tehnică a unităților medicale. Evaluarea se referea la riscul seismic, eficiența energetică și riscul de incendiu.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Tot atunci a fost făcută publică și situația spitalelor din România. Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităților sanitare cu paturi, doar 310 aveau autorizație de incendiu. Alte 52 erau autorizate parțial, iar 302 funcționau fără autorizație.

„Eu anticipez ca vom începe verificările cu acele clădiri care nu au autorizație la incendiu, pentru că ele ar trebui să fie prioritare. În funcție de datele obținute și de gradul de nesecuritate pe care aceste clădiri îl au, vom realiza prioritizarea pentru investițiile preponderent din fondurile europene pentru următorii ani”, a explicat ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.

După incendiile de la Piatra Neamț și Matei Balș, Vlad Voiculescu a promis fonduri de 150 de milioane de euro pentru spitale. A fost deschis un concurs de proiecte cu fonduri europene numai pentru 50 de milioane de euro. Vor mai veni bani, prin PNRR, dar nu sunt proiecte clare.