• După bombardament, ruşii au intrat şi au luat nişte oameni.
  • Olena este asistentă medicală, mamă a opt copii.
  • „Înainte de a mă refugia în Elveţia, am lucrat într-un spital din Izium, în Harkov”.

Mandatul internaţional de arestare emis de Tribunalul Penal de la Haga împotriva lui Vladimir Putin nu are niciun efect asupra Olenei. „Nu-mi pasă de Putin, mă gândesc la copiii mei”, spune femeia plecată din Ucraina de teama războiului.

Ce s-a întâmplat cu Andrii ei este motivul pentru care Curtea Internaţională îl acuză pe Putin de „crime de război” pentru deportarea copiilor şi adolescenţilor ucraineni pe teritoriul Rusiei.

Olena este asistentă medicală, mamă a opt copii. „Înainte de a mă refugia în Elveţia, am lucrat într-un spital din Izium, în Harkov”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Au fost zile grele. Pe 30 aprilie, mama ei şi fiul ei adolescent i s-au alăturat la serviciu, pentru a-şi reîncărca telefonul mobil. Acasă nu era curent electric. „Chiar în acele minute, ruşii ne-au bombardat. Mama a murit, fiul meu Andrii a fost grav rănit”.

Spitalul era defect, Andrii avea nevoie de tratament sau risca să moară. „Am putut să-l văd rănit, mi-au spus că îl vor opera şi că apoi pot sta cu el. Dar asta nu s-a întâmplat.

După bombardament, ruşii au intrat şi au luat nişte oameni, printre care şi pe Andrii. Timp de o lună şi jumătate, nu am ştiut nimic despre el, nu ştiam dacă este viu sau mort. Am scris oricui pentru informaţii. Nu ne-au spus nimic din Rusia”.

Copiii, plasați în program de adopţie

Andrii a ajuns într-un spital din Moscova şi i s-a spus de către medici că mama lui a murit şi că, prin urmare, a fost plasat într-un program de adopţie. „Era foarte rău, era tulburat, nu voia să rămână acolo şi era disperat”.

Şi Olena îşi pierduse speranţa, „dar într-o zi, nişte prieteni mi-au trimis o captură de ecran cu o fotografie care circula pe Viber (un sistem de mesagerie). Era o fotografie cu fiul meu într-un spital. A fost postat de unul dintre concetăţenii noştri, care a fost deportat din regiunea Harkov în Rusia”.

Citește și:

  1. Regele Charles, deranjat de soldați. Le-a cerut să tacă pentru că exercițiile lor i-au întrerupt apelurile de dimineață
  2. Filmul de groază care provoacă creșteri ale ritmului cardiac pe Apple Watch: „A fost o călătorie absolută în iad”
  3. Funcțiile ascunse ale Google Maps. Ce ar trebui să știm