• Nava Shunxin-39 a fost interceptată de paza de coastă din Taiwan.
  • Condițiile meteo au împiedicat anchetarea navei suspecte.
  • Cablul avariat aparține unui consorțiu internațional.
  • Taiwanul s-a confruntat cu zeci de incidente similare recent.
  • Uniunea Europeană a fost solicitată să ofere asistență Taiwanului.
  • Atacurile hibride s-au intensificat după invazia Rusiei în Ucraina.

Taiwan suspectează China că se află în spatele tăierii unui cablu submarin internațional de telecomunicații vineri dimineața, conform POLITICO.

Nava misterioasă Shunxin-39

Potrivit rapoartelor mass-media taiwaneze, Shunxin-39, o navă de marfă sub pavilion camerunez, a fost interceptată de paza de coastă a țării la aproximativ 13 kilometri de coasta de nord a Taiwanului vineri după-amiază târziu și i s-a ordonat să se întoarcă mai aproape de țărm pentru o anchetă.

Cu toate acestea, condițiile meteorologice nefavorabile i-au împiedicat să urce la bordul navei, iar Shunxin-39 și-a putut continua traseul către un port din Coreea de Sud.

Recomandări

CE ȘTIU ELEVII?
UNDE TE CAZEZI ÎN 2025?
UNDE SCHIEZI AZI
CUM SE SCHIMBĂ ECONOMIA
CÂT DE OPTIMIST EȘTI?
NO MORE FACT-CHECKING

Autoritățile taiwaneze au declarat că, deși nava Shunxin-39 este înregistrată în Camerun, aceasta aparține companiei Jie Yang Trading Limited din Hong Kong, condusă de Guo Wenjie, cetățean chinez.

Un pattern îngrijorător

Chunghwa Telecom, care face parte dintr-un consorțiu internațional care deține cablul, a declarat că a reușit să redirecționeze traficul de telecomunicații către alte cabluri și că serviciul a continuat fără întrerupere. Cablul Trans-Pacific Express, în valoare de 500 de milioane de dolari, leagă țările din Asia de Est de Coasta de Vest a Statelor Unite din 2008.

În ultimii ani, Taiwanul s-a confruntat cu câteva zeci de incidente de deteriorare a cablurilor sale subacvatice de telecomunicații, fără a fi în măsură să identifice definitiv sursa atacurilor, și a apelat la ajutorul Uniunii Europene.

Atacurile asupra cablurilor din Taiwan urmează întreruperii unui cablu electric submarin între Finlanda și Estonia în ziua de Crăciun, pe care Finlanda l-a pus pe seama „flotei fantomă” de petroliere a Rusiei.

Astfel de atacuri din așa-numita zonă gri s-au înmulțit de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu trei ani, Beijingul și Moscova testând capacitatea și disponibilitatea Occidentului de a rezista la forme hibride de agresiune.

Citește și