• Măsura este adoptată în Taiwan din cauza amenințării tot mai dure a Chinei.
  • Bugetul nou include achiziția unui sistem de rachete anti-navă de coastă, o rachetă și drone de atac.
  • China a făcut mai multe exercițuu militare publice care ar simula o invazie.

Taiwanul a adoptat un buget suplimentar de apărare de 8,6 miliarde de dolari din cauza amenințărilor Chinei. Taipei își propune să achiziționeze rachete de precizie pentru a contracara amenințarea unei invazii din partea Chinei autoritare. Parlamentul taiwanez a adoptat un proiect de lege pentru cheltuieli suplimentare de 8,6 miliarde de dolari, în cea mai recentă încercare de a spori capacitățile de apărare împotriva amenințărilor militare tot mai mari din partea Chinei.

Marți, legislatorii au fost de acord în unanimitate să adopte bugetul special, care se adaugă unui buget anual record de apărare de aproximativ 17 miliarde de dolari stabilit pentru 2022. Resursele suplimentare au ca scop achiziționarea de rachete de precizie și fabricarea în masă de nave de înaltă eficiență „în cel mai scurt timp” pentru a spori capacitățile maritime și aeriene ale insulei, a declarat guvernul.

Bugetul include un sistem de rachete anti-navă de coastă, o rachetă de croazieră Wan Chien (Zece mii de săbii) dezvoltată la nivel local, precum și un sistem de drone de atac și instalarea de sisteme de luptă pe navele gărzii de coastă. Taiwanul democratic trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii din partea Chinei autoritare, care revendică insula autoguvernată ca parte a teritoriului său.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

China a intensificat presiunea militară și politică, făcând publice mai multe exerciții militare recente care simulează o invazie.

De asemenea, anul trecut, avioanele sale de război au încălcat zona de apărare aeriană a Taiwanului la un nivel fără precedent. În cea mai mare incursiune din istorie, cel puțin 38 de avioane chinezești care au zburat în două valuri au traversat zona de apărare aeriană a insulei în octombrie, ceea ce a determinat desfășurarea de avioane de vânătoare.

Cu o lună înainte de acest incident, forțele aeriene ale Taiwanului s-au mobilizat pentru a îndepărta zece avioane chinezești care au intrat în zona de apărare aeriană, la o zi după ce a anunțat o creștere a cheltuielilor militare cu nouă miliarde de dolari.