• Taiwanul s-a angajat să consolideze apărarea insulei, inclusiv cu rachete de precizie.
  • Discursul lui Tsai are loc cu mai puțin de o săptămână înainte de deschiderea congresului Partidului Comunist Chinez.
  • Un oficial familiarizat cu gândirea lui Tsai, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat reporterilor că președinta caută să transmită clar poziția sa lumii și Beijingului.

Războiul dintre Taiwan și China nu este în niciun caz o opțiune, a declarat luni președintele taiwanez Tsai Ing-wen, care și-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul și s-a angajat, de asemenea, să consolideze apărarea insulei, inclusiv cu rachete de precizie.

Taiwanul democrat, pe care China îl revendică ca teritoriu al său, a fost supus unor presiuni militare și politice tot mai mari din partea Beijingului, în special după jocurile de război chinezești de la începutul lunii august, după o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Orice conflict din cauza Taiwanului ar putea antrena Statele Unite, Japonia și poate o mare parte a lumii, precum și să zdruncine economia globală, mai ales având în vedere poziția dominantă a Taiwanului ca producător de semiconductori folosiți în orice, de la smartphone-uri și tablete la avioane de luptă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Tsai, în discursul său de ziua națională ținut în fața biroului prezidențial, sub un cer cenușiu, a declarat că este regretabil faptul că China și-a intensificat intimidarea și a amenințat pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiune. China nu ar trebui să creadă că există loc de compromis în angajamentul poporului taiwanez față de democrație și libertate, a spus ea.

Vreau să le spun clar autorităților de la Beijing că o confruntare armată nu este absolut deloc o opțiune pentru cele două părți. Numai prin respectarea angajamentului poporului taiwanez față de suveranitatea, democrația și libertatea noastră poate exista o bază pentru reluarea interacțiunii constructive peste strâmtoarea Taiwan.

China o numește pe Tsai – realeasă cu o majoritate în 2020 pe baza promisiunii de a se opune Beijingului – o separatistă și refuză să vorbească cu ea. Discursul lui Tsai are loc cu mai puțin de o săptămână înainte de deschiderea congresului Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare, la Beijing, unde se așteaptă ca președintele Xi Jinping să câștige un al treilea mandat de cinci ani, un precedent.

Un oficial familiarizat cu gândirea lui Tsai, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat reporterilor că președinta caută să transmită clar poziția sa lumii și Beijingului.

Menținerea fermă a status quo-ului de pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan este axa principală a comentariilor lui Tsai privind relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii în acest an, a declarat oficialul, adăugând că aceasta este așteptarea lumii și responsabilitatea atât a Taipei, cât și a Beijingului.