• În ultimii ani, China și-a intensificat presiunile diplomatice, militare și economice asupra insulei autonome pentru ca aceasta să accepte conducerea Beijingului.
  • Guvernul taiwanez afirmă că numai poporul taiwanez își poate decide viitorul și promite să se apere dacă va fi atacat.
  • China a organizat jocuri de război în apropierea Taiwanului în august, după o vizită la Taipei a președintei de atunci a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Taiwanul va anunța marți un plan de prelungire a serviciului militar obligatoriu la un an, de la patru luni în prezent, potrivit unui oficial guvernamental de rang înalt, în timp ce insula se confruntă cu presiunea militară chineză în creștere.

Biroul președintelui taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că aceasta va convoca marți dimineață o reuniune de securitate națională pentru a discuta despre consolidarea apărării civile a insulei, urmată de o conferință de presă privind noi măsuri nespecificate de apărare civilă.

Echipa de securitate a lui Tsai, care include oficiali de nivel înalt de la Ministerul Apărării și de la Consiliul Național de Securitate, revizuiește sistemul militar al Taiwanului încă din 2020, pe fondul creșterii rapide a amenințărilor chineze, potrivit oficialului, care a refuzat să fie numit deoarece informațiile sunt private. Diversele comportamente unilaterale ale Chinei au devenit o preocupare majoră pentru securitatea regională”, a declarat persoana, care a participat la discuția la nivel înalt privind securitatea.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Reforma militară va include, de asemenea, stimularea antrenamentului pentru recruți, cum ar fi introducerea instrucției de luptă folosită de forțele americane și consolidarea exercițiilor de tragere, a spus oficialul, adăugând că noul sistem este programat să intre în vigoare în 2024. Ministerul Apărării din Taiwan a refuzat să comenteze.

Agenția oficială de știri Central News Agency, citând surse guvernamentale și din partidul de guvernământ familiarizate cu această chestiune, a raportat pentru prima dată luni târziu că guvernul ei va anunța marți planul de prelungire a serviciului militar obligatoriu.