• Participanții la marșul de la Kabul au cerut libertate și dreptate după un an sub conducerea represivă a liniei dure.
  • În luna mai, liderul țării și șeful talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a ordonat femeilor să se acopere complet în public, inclusiv pe față.
  • Unele femei afgane au încercat să se opună ferm restricțiilor, organizând mici proteste.

Talibanii au bătut femei care protestau și au tras focuri de armă în aer în timp ce au dispersat violent un miting rar întâlnit în capitala Afganistanului, Kabul, sâmbătă, cu câteva zile înainte de prima aniversare a revenirii la putere a liniei dure.

De la preluarea puterii, la 15 august anul trecut, grupul extremist a făcut să fie anulate câștigurile marginale obținute de femei în timpul celor două decenii de intervenție americană în Afganistan. Aproximativ 40 de femei care scandau Pâine, muncă și libertate au mărșăluit în fața clădirii ministerului educației din Kabul, înainte ca membrii talibani să le disperseze trăgând cu armele în aer.

Unele dintre femeile care s-au refugiat în magazinele din apropiere au fost fugărite și bătute cu muștiucuri de pușcă. Protestatarii au purtat un banner pe care scria 15 august este o zi neagră, cerând dreptul de a munci și de a participa la viața politică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dreptate, dreptate. Ne-am săturat de ignoranță, au scandat protestatarii, dintre care mulți nu purtau văl pe față. Unii jurnaliști care acopereau protestul – primul miting al femeilor din ultimele luni – au fost, de asemenea, bătuți de luptătorii talibani.

După ce au preluat puterea, talibanii au promis o versiune mai blândă a interpretării dure a regimului islamist care a caracterizat prima lor perioadă la putere, între 1996 și 2001. Însă multe restricții au fost deja reimpuse.

Zeci de mii de fete au fost excluse din școlile secundare, în timp ce femeilor li s-a interzis să se întoarcă la multe locuri de muncă guvernamentale. De asemenea, femeilor li s-a interzis să călătorească singure în călătorii lungi și pot vizita grădinile publice și parcurile din capitală doar în zile separate de cele ale bărbaților.