• Statele Unite l-au ucis pe Zawahiri cu o rachetă trasă de o dronă în timp ce acesta se afla duminică pe un balcon din ascunzătoarea sa din Kabul.
  • Liderii talibani au rămas în mare parte rezervați în legătură cu atacul cu dronă de duminică.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că talibanii au încălcat grav acordul prin găzduirea și adăpostirea lui Zawahiri.

Talibanii investighează o afirmație a SUA potrivit căreia liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac american cu dronă la Kabul, a declarat joiun oficial taliban, indicând că liderii grupului nu știau de prezența sa în Kabul.

Statele Unite l-au ucis pe Zawahiri cu o rachetă trasă de o dronă în timp ce acesta se afla duminică pe un balcon din ascunzătoarea sa din Kabul, au declarat oficiali americani. A fost cea mai mare lovitură dată militanților de la uciderea lui Osama bin Laden, în urmă cu peste un deceniu.

Guvernul și conducerea nu erau la curent cu ceea ce se afirmă și nici cu vreun fapt de acolo, a declarat jurnaliștilor într-un mesaj Suhail Shaheen, reprezentantul desemnat al talibanilor la Națiunile Unite, care se află la Doha.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC

O anchetă este în curs de desfășurare acum pentru a afla despre veridicitatea afirmației, a spus el, adăugând că rezultatele anchetei vor fi împărtășite public.

Liderii talibani au rămas în mare parte rezervați în legătură cu atacul cu dronă de duminică și nu au confirmat prezența sau moartea lui Zawahiri la Kabul. Liderii talibani de vârf au purtat discuții îndelungate cu privire la modul în care să răspundă la atacul cu dronă al SUA, au declarat trei surse din cadrul grupului.

Modul în care vor reacționa talibanii ar putea avea repercusiuni semnificative, în condițiile în care grupul caută legitimitate internațională și acces la miliarde de dolari în fonduri înghețate, după ce au învins un guvern susținut de SUA în urmă cu un an. Zawahiri, un medic egiptean, a fost implicat îndeaproape în atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite și a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume.

Moartea sa la Kabul ridică semne de întrebare cu privire la faptul că acesta a primit sanctuar din partea talibanilor, care au asigurat Statele Unite, ca parte a acordului din 2020 privind retragerea forțelor conduse de SUA, că nu vor adăposti alte grupuri militante. Shaheen a declarat că Emiratul Islamic al Afganistanului – numele pe care talibanii îl folosesc pentru țară și guvernul lor – se angajează să respecte acordul, semnat în capitala Qatarului, Doha.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că talibanii au încălcat grav acordul prin găzduirea și adăpostirea lui Zawahiri.