• Talibanii avertizează că vor exista „consecințe” dacă președintele american Joe Biden va lua decizia să nu retragă militarii din Afganistan până la 31 august, relatează Sky News.
  • Avertismentul vine în contextul în care mai sunt doar câteva zile până la termenul limită, iar evacuarea disperată a oamenilor continuă haotic.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat pentru Sky News că termenul agreat „este o linie roșie”.

„Președintele Biden a anunțat că la 31 august își va retrage toate forțele militare. Deci, dacă o prelungesc, înseamnă că prelungesc ocupația, nu este nevoie de așa ceva. Dacă SUA sau Marea Britanie ar cere timp suplimentar pentru a continua evacuările – răspunsul este nu. Sau ar exista consecințe”, a mai spus reprezentantul talibanilor.

„Se va crea neîncredere între noi. Dacă vor intenționa să continue ocupația, vor a provoca o reacție”, a adăugat el.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Declarația acestuia vine în contextul în care premierul britanic Boris Johnson ar urma să discute personal cu Joe Biden pentru a prelungi termenul limită pentru ca trupele americane să părăsească Afganistanul, astfel încât mai mulți oameni să fugă de regimul talibanilor.

Ce spun talibanii despre oamenii care se agață de avioane ca să scape din Afganistan

De altfel, întrebat despre imaginile cu tinerii afgani care se agață de avion ca să fugă din Afganistan, acest lucru fiind departe de o tranziție politică, Suhail Shaheen a răspuns că este o migrație economică.

„Vă asigur că nu este vorba de a fi îngrijorat sau speriat”, spune purtătorul de cuvânt al talibanilor.

„Ei doresc să locuiască în țările occidentale și acesta este un fel de migrație economică, deoarece Afganistanul este o țară săracă și 70% din populația afgană trăiește sub pragul sărăciei, așa că toată lumea dorește să se mute în țările occidentale pentru a avea o viață prosperă. Nu este vorba despre (a fi) speriat”, a susținut talibanul, ignorând declarațiile date de miile de oameni care s-au adunat în ultimele zile la aeroport.

Întrebat ce le-ar spune familiilor celor care au murit încercând să ajute Afganistanul, Suhail Shaheen a răspuns că „ei ne-au ocupat țara”.

„Dacă noi vă ocupăm țara, ce îmi veți spune? Dacă v-aș ucide oamenii în țara voastră, ce veți spune? Cred că toți oamenii au suferit foarte mult. Sânge vărsat. Distrugere. Totul. Dar noi spunem că trecutul este trecut. O parte din istoria noastră trecută. Acum vrem să ne concentrăm asupra viitorului”, a mai spus el.