Talibanii din Afganistan vor transforma fostele baze militare în zone economice speciale

FILE Ñ Taliban officials declare victory at the Kabul airport on Aug. 31, 2021. Their swift takeover of Afghanistan caught Iran by surprise.Ê (Jim Huylebroek/The New York Times)

Guvernul taliban din Afganistan afirmă că va transforma unele foste baze militare străine în zone economice pentru întreprinderi. Afganistanul se confruntă cu o criză economică și umanitară tot mai gravă de când talibanii au preluat controlul țării în august 2021.

Forțele militare străine se aflau în țară de două decenii. Decizia a fost anunțată de vicepremierul interimar pentru afaceri economice, Mullah Abdul Ghani Baradar.

S-a decis ca Ministerul Industriei și Comerțului să preia progresiv controlul asupra bazelor militare rămase ale forțelor străine, cu intenția de a le transforma în zone economice speciale”, a declarat duminică, într-o declarație, mollahul Baradar.

El a adăugat că proiectul va începe cu situri din capitala Kabul și din provincia nordică Balkh, dar nu a oferit mai multe detalii.

Talibanii au nevoie cu disperare să își sporească visteria dacă vor să guverneze mai bine și să obțină o oarecare legitimitate internă”, a declarat pentru BBC Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman de la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.

Mai important, talibanii trebuie să își dovedească angajamentul față de planificarea economică. Aceasta include stabilirea unor zone sigure în apropierea capitalei și a granițelor pentru potențialii investitori străini, cum ar fi chinezii… și pentru a relansa comerțul regional cu țările vecine”, a adăugat el.

Se estimează că Afganistanul dispune de resurse naturale – inclusiv gaze naturale, cupru și pământuri rare – în valoare de peste 1 miliard de dolari. Cu toate acestea, o mare parte din aceste rezerve rămân neexploatate din cauza deceniilor de tulburări din țară.

În august 2021, ultimul zbor militar american a părăsit aeroportul din Kabul, marcând sfârșitul unei prezențe de 20 de ani în Afganistan și al celui mai lung război din America.

Conflictul a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat alte milioane. De la retragerea forțelor militare străine, finanțele Afganistanului au fost afectate de atunci de o serie de alte probleme majore. Membrii guvernului au fost sancționați, activele de peste hotare ale băncii centrale au fost înghețate, iar cea mai mare parte a ajutorului străin – care anterior susținea economia sa – a fost suspendată.

Exit mobile version