- Un lider taliban superior i-a spus prințului Harry că militanții pe care i-a ucis în Afganistan „nu erau piese de șah, ci oameni”.
- Prințul a afirmat că a împușcat 25 de luptători, adăugând că nu s-a gândit la ei ca la „oameni” în timp ce mânuia arma.
- De obicei, foștii militari discutau despre câte persoane au ucis „în particular” sau „cu proprii camarazi”, a declarat colonelul Kemp.
Un lider taliban superior i-a spus prințului Harry că militanții pe care i-a ucis în Afganistan „nu erau piese de șah, ci oameni”. În cartea de memorii extrem de așteptată, Harry a povestit cum a distrus insurgenții inamici în timpul a șase misiuni de luptă.
El și-a amintit de „luarea de vieți omenești”, mărturisind că nu s-a gândit la cei pe care i-a ucis „ca la niște oameni”, ci ca la niște „piese de șah” care trebuiau scoase de pe tablă, în timp ce servea pe linia frontului din Helman ca copilot și mitralior de elicopter Apache. Ca răspuns la afirmațiile controversate ale prințului, liderul taliban Anas Haqqani a scris pe Twitter: „Domnule Harry! Cei pe care i-ați ucis nu erau piese de șah, erau oameni; aveau familii care așteptau întoarcerea lor. Printre ucigașii de afgani, nu mulți au decența dumneavoastră de a-și dezvălui conștiința și de a-și mărturisi crimele de război.”
Prințul a afirmat că a împușcat 25 de luptători, adăugând că nu s-a gândit la ei ca la „oameni” în timp ce mânuia arma. El adaugă: „Nu a fost ceva care să mă umple de satisfacție, dar nici nu mi-a fost rușine”.
Un fost ofițer militar de rang înalt a declarat că, comentariile au fost „prost judecate” și ar putea duce la atacuri asupra soldaților britanici de peste hotare. Colonelul Richard Kemp, care a comandat forțele britanice în Afganistan în 2003, a declarat că afirmația potrivit căreia soldații britanici își văd inamicul ca fiind subuman este deosebit de riscantă.
El a spus că remarcile lui Harry „au fost probabil prost judecate din două motive. Unul este că sugestia sa că a ucis 25 de oameni îi va fi reînviat pe acei oameni care îi doresc răul”. Colonelul, care s-a pensionat în 2006, a declarat pentru Sky News că problema sa a fost că Harry „a caracterizat” armata britanică ca fiind antrenată să considere inamicul mai puțin uman, ceea ce, potrivit lui, nu este cazul.
El a adăugat că, comentariile ar putea duce la atacuri asupra soldaților britanici de peste hotare sau chiar să-l transforme pe Harry într-o țintă și mai mare pentru că a „reînviat” amintiri din război. Colonelul crede că memoriile vor afecta reputația lui Harry și opinia publică despre forțele armate. De obicei, foștii militari discutau despre câte persoane au ucis „în particular” sau „cu proprii camarazi”, a declarat colonelul Kemp.
Dar, din cauza faptului că multe dintre ucideri au loc la distanță mare cu drone sau alte echipamente militare, mulți soldați nu vor ști exact numărul lor sumbru de ucideri. Poziția lui Harry ca prinț înseamnă că ar putea avea acces la mult mai multe informații decât alți combatanți obișnuiți, a spus colonelul. Fostul consilier pe probleme de securitate națională, Lord Darroch, a declarat că l-ar sfătui pe prinț să nu intre în astfel de detalii.
„Dar este acolo acum”, a spus el. „În ceea ce privește detaliile, eu personal nu aș fi mers acolo, dar s-a făcut acum”. Acuzațiile de crime de război nu sunt singurele controverse apărute în urma scurgerii memoriilor, Harry el fiind criticat pentru că a dezvăluit informații „sensibile” despre perioada petrecută în Afganistan. El a fost acuzat că a încălcat cel puțin patru coduri militare.
Generalul-maior Chip Chapman, care a luptat în campania din Falklands și a fost consilier militar britanic superior al Comandamentului Central al SUA, i-a numit pe Harry și pe scriitorul său fantomă „stupiditate grosolană și naivă”. Având experiența scrierii propriei sale cărți, Chapman a explicat că au nevoie de o lectură legală și etică pentru a căuta orice detalii sensibile despre forțele speciale și victime.
„Pentru el, care vrea intimitate și securitate, tocmai s-a deschis în fața tuturor jihadiștilor și nebunilor de acolo”, a declarat el la Times Radio. Chapman a recunoscut că nu a întâlnit niciodată „această mentalitate de numărare a cadavrelor” în forțele armate și a calificat drept „ușor ridicolă” afirmația lui Harry de a fi ucis 25 de oameni. Pentru că prințul era un pilot Apache care folosea tunuri sau rachete de la o distanță destul de mare de acțiune, Chapman spune că nu avea cum să identifice sau să îngroape pe cineva.
„Este o lipsă îngrozitoare de discernământ și de maturitate”, adaugă el. Este o abordare naivă a modului în care ar acționa armata. Și noi vorbim despre comportamentul jus in bello în război. Aceasta este o conduită teribilă pe timp de pace”.