• Ultimul avion de luptă american a părăsit Afganistanul, luni, la ora locală 23:59.
  • Talibanii au precizat că vor să întărească relațiile cu Statele Unite.
  • Talibanii au afirmat că au trecut la o abordare mai moderată.
  • Joi, peste 170 de afgani și 13 militari americani au fost uciși într-un atac sinucigaș în fața aeroportului din Kabul.

Ultimul avion de luptă american a părăsit Afganistanul, punând capăt efectiv la două decenii de conflict. Talibanii au salutat plecarea americanilor și a forțelor NATO ca pe o „lecție pentru alți invadatori”.

Conform AFP, talibanii au organizat marți o petrecere pe aeroportul din Kabul, trimițând mesaje de felicitare și au tras focuri de armă în aer pentru a sărbători. Un avion de transport strategic C17 al Forțelor Aeriene ale SUA a decolat din Afganistan luni, la ora locală 23:59, foarte aproape de data limită fixată de președintele Joe Biden, 31 august, pentru a pune capăt participării militare americane în această țară, potrivit Newsweek.

Talibanii s-au plimbat și cu elicopterele americane Black Hawk pe deasupra Kandaharului, în timp ce părea că atârnă legat cu o funie de elicopter un om. Imaginile și informațiile nu confirmă dacă bărbatul era spânzurat sau viu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Talibanii vor „relații bune cu SUA”

„Felicitări Afganistanului”, a transmis purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, jurnaliștilor de pe aeroport. „Această victorie ne aparține tuturor”. În vreme ce ocuparea puterii de către talibani a servit drept „lecție pentru alți invadatori”, Mujahid a precizat că vrea să întărească relațiile cu Statele Unite și cu întreaga comunitate internațională.

„Vrem să avem relații bune cu SUA și cu lumea întreagă”, a spus Mujahid, potrivit AFP. „Salutăm bunele relații diplomatice cu toți”.

Talibanii au afirmat că au trecut la o abordare mai moderată, dar poveștile despre militanți care caută afgani care au ajutat forțele americane și despre femei care lucrează și cărora li se ordonă să stea acasă au provocat îngrijorări legate de o revenire la perioada de violență a grupului din anii 1990.

Ce spun americanii?

Joi, peste 170 de afgani și 13 militari americani au fost uciși într-un atac sinucigaș în fața aeroportului. ISIS-K, o ramură regională a Statului Islamic, a revendicat responsabilitatea pentru atac. Luni, șase rachete au fost trase spre aeroportul din Kabul, în cadrul operațiunii de evacuare a Statelor Unite. Nu s-au înregistrat răniți, iar autorul actului rămâne încă necunoscut.

SUA a lăsat în urmă pe aeroportul din Kabul după retragerea sa avioane militare, vehicule blindate și echipamente defensive avariate. Generalul Kenneth McKenzie, din cadrul Comandamentului Central, a afirmat că sistemul militar C-RAM (contra-rachetă, artilerie și mortier), care a fost folosit pentru a opri cinci rachete lansate duminică asupra aeroporturilor, a fost demilitarizat și „nu va mai fi utilizat niciodată”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă susținute luni la Pentagon.

McKenzie a adăugat că până la 70 de MRAP-uri au fost „demilitarizate”, 27 de Humvee-uri „nu vor mai fi conduse niciodată” și 73 de aparate militare de zbor „nu vor mai zbura niciodată”. „Nu vor fi operate de nimeni”, a precizat McKenzie în legătură cu aceste aparate de zbor. „Cele mai multe dintre ala nu erau capabile de misiuni de la început, dar cu siguranță nu vor mai fi pilotate niciodată”.