• Şeful Curţii Constituţionale a Ungariei, Tamás Sulyok, a fost desemnat noul preşedinte al ţării.
  • Tamás Sulyok a fost ales pentru un mandat de cinci ani, cu sprijinul legislatorilor din partidul de guvernământ al lui Orban, care are o majoritate covârşitoare.
  • Sulyok este preşedinte al instanţei supreme din Ungaria din 2016, mandat pe care l-a primit şi cu sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ Fidesz.

Şeful Curţii Constituţionale a Ungariei, Tamás Sulyok, a fost desemnat noul preşedinte al ţării, după ce un scandal de abuz asupra copiilor a dus la demisia lui Katalin Novak în această lună şi a ameninţat să afecteze sprijinul pentru premierul Viktor Orban, notează Bloomberg.

Tamás Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus o instanţă supremă extrem de politizată sub conducerea lui Orban, îi va succeda lui Katalin Novak, prima femeie preşedinte al Ungariei, care a demisionat la 10 februarie, în urma consecinţelor graţierii unui bărbat implicat într-un caz de abuz sexual asupra unui copil, potrivit sursei citate.

Tamás Sulyok a fost ales pentru un mandat de cinci ani, cu sprijinul legislatorilor din partidul de guvernământ al lui Orban, care are o majoritate covârşitoare, notează Reuters.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

,,Doar ca avocat, dar şi ca preşedinte al Republicii, pot servi cel mai bine bine binele public şi pot susţine unitatea naţiunii prin susţinerea valorilor fundamentale ale legii”, a declarat Sulyok într-o declaraţie după numirea sa.

Sulyok este preşedinte al instanţei supreme din Ungaria din 2016, mandat pe care l-a primit şi cu sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ Fidesz.

Este aşteptat ca Sulyok să preia această funcţie pe data de 5 martie, relevă sursa menţionată anterior.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe noul preşedinte al Ungariei, printr-o postare publicată pe platforma X. ,,Felicitări lui Tamás Sulyok pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Ungariei. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre, pe baza Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria.”, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis. 

Citește și