• El Salvador a devenit prima ţară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă
  • Adrian Mitroi, profesor în finanţe comportamentale, critică decizia
  • Legea Bitcoin a fost votată cu o majoritate covârşitoare, 62 la 22

În timp ce China luptă cu toate forţele împotriva Bitcoin şi sancţionează reţelele sociale care promovează criptomonedele, în America Centrală o ţară face exact invers. El Salvador este prima naţiune în care Bitcoin a devenit mijloc legal de plată.

Nayib Bukele, președintele El Salvador: „Pe termen scurt, această decizie va genera slujbe şi ajutor financiar către mii de persoane. Iar pe termen mediu şi scurt sperăm ca această decizie să ne ajute să împingem umanitatea măcar puţin în direcţia potrivită.”

Preşedintele Bukele s-a aflat în spatele acestui demers. Vrea să câştige un nou mandat în 2024. Şi face o mutare îndrăzneaţă: Bitcoin va putea fi folosit oficial ca mijloc de plată. Vestea nu este primită totuşi cu prea mult entuziasm. Adrian Mitroi, profesor finanţe comportamentale spune de ce o asemenea decizie poate avea consecinţe seriose pentru o ţară ca El Salvador.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Adrian Mitroi, profesor finanţe comportamentale: „Este o ţară cu dificultăţi economice substanţiale. Trei sferturi din populaţie nu are cont bancar. Bitcoin nu este o monedă tranzacţionabilă internaţional. Nu cred că are viaţă lungă acest experiment mai ales că ţara este profund subdezvoltată financiar.”

Decizia de aprobare a legii Bitcoin a fost aprobată cu 62 din 84 de voturi. Demersul preşedintelui Bukele primeşte şi laude. Marius Mora, CEO-ul LDV Bank, şi-ar dori ca şi în România să fie adoptate criptomonedele.

Marius Mora, CEO LDV Bank: „Este un aspect şi un moment foarte important acesta, chiar dacă vorbim de o ţară mică. Poate crea un trend, în special pentru ţările mai mici, ţările care se confruntă cu un grad foarte mare de inflaţie. Astăzi, 9 iunie, toată lumea vorbeşte despre această ţară mică din America Centrală. Mi-aş fi dorit, sincer foarte tare să se poată discuta despre România că are acest nivel de inovaţie. ”