• Decizia Curții Supreme din Israel va intra în vigoare în șase luni.
  • În România, practica surogatului nu este reglementată.
  • Site-urile care recrutează mame-surogat din România nu pot fi interzise.

Țara în care cuplurile de același sex pot avea copii prin mame surogat este Israelul. Prețul pentru o mamă-surogat variază între 15.000 şi 50.000 de euro. Comunitatea gay strigă victorie în Israel.

Din luna iunie, cuplurile de același sex vor putea să aibă copii cu ajutorul mamelor surogat. Asta a decis Curtea Supremă. Până acum, cei care voiau să apeleze la mame surogat mergeau în alte țări.

„Suntem foarte bucuroși și încântați referitor la decizia Curții Supreme din Israel de astăzi că legea nu doar că a fost neconstituțională, ci și că guvernul trebuie să schimbe situația și să creeze o situație în care cuplurile gay și tații singuri să aibă disponibilitatea de a utiliza CUT mame surogat”, spune Yoav Pinkas Arad, care a apelat la mamă surogat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Slavă Domnului că nu am așteptat și am avut cele trei fiice în maternitate surogat, două procese de maternitate surogat în Far East, în India și Thailanda”, a transmis Etai Arad, după ce a apelat la mame surogat.

În România, deși un cuplu din șase suferă de infertilitate, nu există lege pentru mame surogat. Unii, din disperare, cumpără mame surogat din străinătate. În 2012, fostul senator Gyorgy Frunda a încercat să legalizeze procedura. Proiectul de lege a rămas în sertarele Parlamentului. Deşi închirierea unei mame nu este reglementă în România, forumurile sunt pline de anunțuri ale unor femei care se oferă să nască pentru altcineva, contra cost. Cel mai des, pentru cupluri de ucraineni.

Prețul pentru o „mamă surogat” variază între 15.000 şi 50.000 de euro. Totuși, în România tuturor anomaliilor, în primăvara lui 2021, judecatoria Târgu-Mureș a validat o naștere cu mamă surogat, invocând interesul superior al copilului. Printre ţările care au legalizat mamele-surogat se numără Croaţia, Olanda, Marea Britanie, Grecia sau Ucraina. În Romania, mama surogat nu este nici interzisă, nici permisă.