Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îi cere lui Florin Cîțu să revină asupra „deciziei nefericite” de a-l demite pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat: „Nu plecați urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviți, cu insuficientă experiență politică sau de viață”.

„Am aflat cu adâncă mâhnire despre decizia de a-l demite pe dl. Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, poziție din care Domnia Sa s-a zbătut să apere și să promoveze, cu puținele puteri pe care le mai are, situația foștilor deținuți politici din România. Eforturile sale susținute cu modestie și onestitate au fost îndreptate pentru a face ca statul român să recunoască sacrificiul foștilor deținuți politici și să acorde o compensație justă pentru suferințele și nedreptățile îndurate de ei și familiile lor. Demiterea Domniei Sale, prin decizia pe care ați luat-o, înseamnă o palmă nemeritată pentru cei care s-au opus cu mult curaj și demnitate dictaturii comuniste. Nu trebuie să uitați că practicile staliniste din România comunistă au contribuit pe deplin la eliminarea elitelor politice, intelectuale, academice, economice, militare sau religioase”, arată Călin Popescu Tăriceanu într-o scrisoare deschisă adresatăpremierului Florin Cîțu.

El spune cămulți dintre deținuții politic au fost membri PNL.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Nu puțini din cei întemnițați, care au pierit în infernul concentraționar, au fost membri marcanți ai PNL. Câțiva dintre cei care au supraviețuit au reaprins la sfârșitul lui decembrie ’89 flacăra liberalismului și au refondat Partidul Național Liberal, al cărui tânăr membru sunteți. Fără ei PNL poate nu ar fi existat astăzi, iar Domnia Voastră ar fi făcut politică prin vreo altă formațiune…. Fără cei dispăruți înainte și după ’90 PNL nu ar fi avut istoria cu care astăzi se mândrește. După cum nu s-ar fi putut mândri nici cu realizările marilor fruntași liberali, cei care au scris istoria acestei țări după revoluția pașoptistă până la al Doilea Război Mondial. Consider că este o situație unică în Europa Centrală și de Est ca președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală, mai ales că vorbim despre un luptător anticomunist, un om care și-a trăit tinerețea în unele dintre cele mai grele închisori și lagăre ale regimului comunist din România. Prezența Domniei Sale în Cabinetul pe care îl conduceți era, din punctul meu de vedere, onorantă pentru echipa dumneavoastră. Surprinderea cu privire la decizia luată vine și din faptul că Dumneavoastră ați ales să nu demiteți oameni care meritau acest lucru pentru greșelile comise, dar ați ales să îl înlăturați tocmai pe omul care onora cu prezența sa Guvernul pe care îl conduceți”, adaugă Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu îă dă și un sfat lui Florin Cîțu: „Nu plecați urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviți, cu insuficientă experiență politică sau de viață. Și mai ales nu luați decizii pripite. Arătați că respectați trecutul celor care s-au jertfit pentru ca România să rămână o țară liberă, democratică și europeană. Nu persistați în greșeală și reveniți asupra deciziei nefericite prin care l-ați demis pe dl Octav Bjoza”.

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcția subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos, este explicația premierului Florin Cîțu, pentru care l-a demis pe Octav Bjoza.