• Spaniolii sunt de acord să primească refugiați din Afganistan.
  • Spania a făcut deja un transport între Kabul și Dubai.
  • Madridul pune la dispoziție 100 de locuri și Barcelona oferă 50.

Spania își deschide ușile pentru refugiații afgani. Sute de locuri de cazare sunt oferite deja de guverne regionale și de mai multe primării, precum Madrid și Barcelona. Există, însă, state europene care nu sunt la fel de deschise.

Ce planuri are Spania pentru cetățenii afgani care fug de regimul taliban?

Guvernul central se luptă în continuare să ducă la final operațiunea de repatriere a personalului diplomatic. A fost realizat deja un transport aerian până în Dubai, iar avionul Airbus A400M s-a întors la Kabul ca să ia și alți cetățeni afgani, care se tem de noul regim. Opinia publică spaniolă pare favorabilă acestei operațiuni și sunt multe voci care spun că nu pot fi abandonați traducătorii afgani și colaboratorii forțelor spaniole din ultimii 20 de ani.

Și unde vor fi cazați acești oameni după ce vor ajunge în Spania?

Baleare a fost prima administrație regională spaniolă care s-a oferit să primească fete și femei afgane, la fel și Barcelona unde se oferă locuri pentru refugiații afgani și se cer vize umanitare în regim expres pentru afgani. Lista continuă cu Toledo, Aragon și Canare, dar și cu primării precum Madrid sau Barcelona, unde deocamdata se găsesc câteva zeci de locuri de cazare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce spun celelalte țări europene?

Majoritatea statelor membre vor să ajute refugiații care sunt persecutați de talibani, cu excepția Ungariei și Bulgariei, dar nimeni nu dorește o nouă criză migratorie asemănătoare cu cea din 2015.

Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Olanda și Austria au solicitat deja Comisiei Europene, printr-o scrisoare, să oprească posibilul aflux masiv de afgani pe care îl poate provoca această criză, iar oficialii europeni au avut deja o reuniune urgentă. Josep Borrell, Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a anunțat seara trecută că discuțiile dintre miniștrii de Externe ai Uniunii au trasat deja una așa zis plan.

Spania va fi un hub de primire a imigranților afgani, Italia își oferă și ea infrastructura de primire, iar Franța va asigura securitatea operațiunii de evacuare din Afganistan. Nu se știe însă câți refugiați vor fi acceptați și cum se vor distribui în interiorul Uniunii Europene.

Spania se oferă să fie centrul de primire pentru refugiații afgani.