Europa se întoarce timid la viață, odată cu ridicarea principalelor restricții. Aproape toate țările europene se pregătesc să renunțe la lockdown. Portugalia iese astăzi din starea de urgență și redeschide traficul la frontiera cu Spania.

Barurile din Olanda s-au redeschis după 6 luni de restricții, în timp ce Italia a reluat cursurile și a permis funcționarea teraselor în zonele cu risc galben și portocaliu.

Belgia va permite magazinelor să deschidă de luni fără programare, dar și reuniunile de 10 persoane în aer liber. Barurile se vor deschide în Belgia doar în 8 mai.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Din 9 mai se suspendă și starea de urgență din Spania și măsurile sanitare, iar Franța va anunța astăzi planul de relaxare în patru etape. Săptămâna viitoare se deschid liceele, muzeele, teatrele, dar nu și sălile de concerte, iar terasele de la Paris se vor redeschide în 19 mai.

Ce riscuri sunt ca unele restricții să revină?

OMS avertizează că valul din India se poate întâmpla în „orice țară” și nu vede cu ochi buni relaxarea sanitară din Europa, unde au scăzut îmbolnăvirile, iar vaccinarea se accelerează odată cu livrările tot mai consistente de la Pfizer.

Teama de un nou val îi face și pe unii lideri regionali din Spania să ceară chiar prelungirea stării de urgență cu minim 2 luni.

Guvernul de la Madrid nu vrea să continue cu restricțiile și a pregătit alte mecanisme locale de combatere a focarelor de Covid-19 până la obținerea imunității de grup.