• Nelu Tătaru susţine că nu ar fi utile în prezent unele măsuri din partea statului.
  • El observă că după doi ani de pandemie, educaţia sanitară a populaţiei „încă lasă de dorit”.
  • Tătaru nu exclude reintroducerea măştii obligatorii.

„Nu mai putem să jucăm cu aceleaşi arme ca acum doi ani împotriva COVID-19”, declară la RFI preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Nelu Tătaru.

„Avem o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, nu putem vorbi încă de un val şase. Avem o perioadă în care avem o mobilitate exagerată, este perioada concediilor şi atunci putem vedea că avem şi un contact care poate duce la aceste infecţii, dar trebuie să recunoaştem la fel că nu mai putem juca cu aceleaşi arme cu care jucam acum doi ani, să spunem. Avem o activitate intensă, sunt lunile de vară, dar în acelaşi timp, cred că ar trebui ca nişte obiceiuri să ne fi rămas în minte de acum doi ani sau de acum un an. De aceea, spuneam şi vorbeam şi cu nişte colegi de-ai mei de aici din spital, dacă în aceşti doi ani am învăţat măcar câteva lucruri elementare, să ne spălăm pe mâini şi când acuzăm nişte semne respiratorii, să purtăm noi o mască, ca să nu-i forţăm pe ceilalţi să poarte o mască, să evităm locurile aglomerate sau să fim în acele locuri aglomerate cu o mască, cred că sunt nişte măsuri minime, care ar putea să ne facă să trecem ca peste o boală strict respiratorie şi nu într-un context masiv pandemic”, spune Nelu Tătaru.

El susţine că nu ar fi utile în prezent unele măsuri din partea statului.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

„Nu, acum nu. Cred că după doi ani de zile, în care a fost închisă şi economia, a fost închisă şi, eu ştiu, o mobilitate pe care ne-o puteam permite în concedii, în care am avut şcoli închise, sper ca fiecare dintre noi să fi învăţat multe lucruri şi doar că factorii responsabili, că sunt direcţiile de sănătate publică, că este ministerul, să poată pune la dispoziţia celor care suferă în acest moment sau prezintă nişte simptome tot ce înseamnă centre de evaluare sau secţii speciale de boli infecţioase care să poată trata sau măcar evalua aceste infecţii respiratorii, care sunt la început””, adaugă fostul ministru al Sănătăţii.

De asemenea, Tătaru nu exclude reintroducerea măştii obligatorii: „Câteva ţări din Europa au reintrodus această mască în spaţiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Dacă evoluţia va ajunge acolo, cred că şi la noi va fi o asemenea măsură”.

Liberalul observă că după doi ani de pandemie, educaţia sanitară a populaţiei „încă lasă de dorit”.

„Cred că suntem cu un personal medical care a trecut acel prag de început, cred că suntem cu nişte spitale un pic mai dotate, cred că suntem cu nişte materiale sanitare pe care le găsim în toate spitalele, dar cred că acea educaţie sanitară încă lasă de dorit”, conchide Nelu Tătaru.