• Tedros Adhanom al OMS a fost reales marți cu un sprijin covârșitor, după ce a candidat fără opoziție pentru un al doilea mandat.
  • Directorul general a primit mai mult de două treimi din voturile exprimate prin vot secret, așa cum este necesar pentru a fi numit.
  • Fostul ministru etiopian al sănătății și al afacerilor externe a tras un semnal de alarmă din ce în ce mai puternic cu privire la consecințele grave pe care conflicte precum războiul din Ucraina le au asupra sănătății mondiale.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost reales marți pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea Organizației Mondiale a Sănătății, în urma unui vot secret. Votul secret, anunțat de Ahmed Robleh Abdilleh din Djibouti la o reuniune anuală importantă, a fost considerat o formalitate, deoarece Tedros a fost singurul candidat.

Miniștrii și delegații au dat pe rând mâna și l-au îmbrățișat pe Tedros, un fost ministru al sănătății din Etiopia, care a condus agenția ONU într-o perioadă turbulentă dominată de pandemia COVID-19. Președintele a fost nevoit să folosească de mai multe ori ciocanul pentru a întrerupe aplauzele.

Ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, a scris marți pe Twitter: „Tocmai a fost reales în funcția de director general al #OMS: @Dr Tedros. 155/160 de voturi, un rezultat spectaculos. Felicitări, pe deplin meritat”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Tedros a devenit o figură familiară deoarece conduce instituția globală care combate pandemia de coronavirus – o problemă care rămâne în centrul atenției la adunarea anuală a OMS, care are loc la Geneva în această săptămână.

De asemenea, fostul ministru etiopian al sănătății și al afacerilor externe, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras din ce în ce mai des un semnal de alarmă cu privire la prețul ridicat pe care conflicte precum războiul din Ucraina îl au asupra sănătății globale.

„Mai mult chiar decât pandemiile, războiul zdruncină și spulberă bazele pe care se sprijineau societățile anterior stabile„, a declarat duminică, în prima zi a Adunării Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 57 de ani.