- Încercările Rusiei de a-și împiedica cetățenii să acceseze Telegram au eșuat.
- Rusia a interzis aplicația în 2018, după ce Durov a refuzat accesul Kremlinului la mesajele utilizatorilor.
- Cu toate acestea, Pavel Durov, ceatorul platformei, a găsit o modalitate de a direcționa traficul prin alte site-uri web, iar autoritățile de reglementare din Rusia nu au putut împiedica persoanele din interiorul țării să acceseze aplicația.
Încercările Rusiei de a-și împiedica cetățenii să acceseze Telegram au eșuat. Rusia a interzis aplicația în 2018, după ce Durov a refuzat accesul Kremlinului la mesajele utilizatorilor. Cu toate acestea, Pavel Durov, ceatorul platformei, a găsit o modalitate de a direcționa traficul prin alte site-uri web, iar autoritățile de reglementare din Rusia nu au putut împiedica persoanele din interiorul țării să acceseze aplicația. În 2020, Rusia a cedat și a revenit asupra interdicției sale inaplicabile.
Ce este Telegram?
Este similară cu WhatsApp – și Twitter. Interfața seamănă cu aspectul chat-ului din WhatsApp, dar utilizatorii Telegram pot accesa grupuri dincolo de cele create de propriile contacte. Și, în timp ce oricine urmărește un cont pe Twitter ar trebui să monitorizeze acel feed sau să se bazeze pe algoritmul aplicației pentru a-i semnala tweet-urile, Telegram postează alerte ori de câte ori au fost adăugate informații noi la o discuție, în același mod în care utilizatorii WhatsApp primesc notificări de chat.
De ce se îmbulzesc rușii să o folosească?
Rusia cenzurează puternic conținutul internetului pentru a împiedica cetățenii săi să vadă rapoarte critice despre acțiunile sale. Președintele rus Vladimir Putin a înăsprit și mai mult controalele luna aceasta, interzicând accesul la posturile de știri străine, inclusiv BBC, Voice of America și Deutsche Welle. Putin a blocat, de asemenea, accesul rușilor la Facebook, Twitter și Instagram, încercând să obțină recunoașterea Meta ca „organizație extremistă”.
De asemenea, Rusia a adoptat luna aceasta o lege care prevede că raportarea a ceea ce statul consideră „știri false” se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare. Kremlinul insistă ca invadarea Ucrainei să fie descrisă ca o „operațiune militară specială” esențială, iar posturile de știri care nu se conformează sunt considerate că raportează „știri false”.
În timp ce președintele rus continuă să reprime accesul la informații în afara presei de stat, populația sa caută modalități de a ocoli aceste controale stricte cu ajutorul Telegram.
Cine este proprietarul Telegram, Pavel Durov
Născut în Rusia, fondatorul și proprietarul Telegram, Pavel Durov, a fost considerat, cândva, ca fiind variantă țării sale de origine a lui Mark Zuckerberg, datorită rețelei sale sociale extrem de populare VKontakte (VK). Acest lucru s-a schimbat atunci când Durov a refuzat să blocheze grupurile de opoziție pe rețea, iar poliția a efectuat percheziții la domiciliul și birourile sale.
VK a început să cadă sub controlul autorităților ruse, iar Durov a înființat Telegram în 2013. Durov a refuzat să predea Kremlinului datele utilizatorilor ucraineni după invazia și confiscarea Crimeei de către Rusia în 2014 și a fugit din țară. Miliardarul în vârstă de 37 de ani și autointitulat libertarian este în prezent cetățean al națiunii cu două insule( St. Kitts și Nevis), în Caraibe de Est.
Săptămâna trecută, Durov a subliniat angajamentul său față de confidențialitatea utilizatorilor ucraineni ai aplicației.
9 years ago I defended the private data of Ukrainians from the Russian government — and lost my company and my home. I would do it again without hesitation. https://t.co/GUFCjbqDc5— Pavel Durov (@durov) March 7, 2022
Cine folosește Telegram?
Este extrem de popular în Rusia și în Europa de Est, unde mai multe grupuri decât persoane fizice au conturi verificate.
Telegram spune că a fost descărcat de un miliard de ori și că are o bază de utilizatori activi la nivel global de aproximativ 500 de milioane.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski folosește zilnic platforma pentru a transmite ceea ce se întâmplă în Ucraina de pe contul său verificat. Zelenski împărtășește în fiecare seară discursuri video din biroul său de la Kiev către 1,5 milioane de abonați, precum și actualizări video și text despre situația din Ucraina pe parcursul zilei.
Până la 200.000 de utilizatori pot fi într-un grup de chat și pot rămâne anonimi, în timp ce canalele pot posta informații către un număr nelimitat de abonați. În acest scop, aplicația a atras o bază mare de organizații extremiste.
De asemenea, aplicația a fost supusă unui control pentru că a cerut utilizatorilor să opteze pentru funcția de criptare end-to-end – cea mai sigură metodă de transfer de date între dispozitive – în loc să o facă o politică implicită.
Aplicația a luat măsuri pentru a elimina grupurile extremiste și afirmă că moderatorii monitorizează în mod constant rapoartele din aplicație.