• Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că preşedintele rus ar putea folosi parada de ziua victoriei Rusiei din 9 mai pentru a anunţa mobilizarea în masă a rezervelor sale pentru un impuls final în Ucraina.
  • S-a raportat că Putin urmează să declare „război total” Ucrainei „în câteva zile”, pentru a permite ţării să lanseze o mobilizare generală a populaţiei, potrivit surselor ruse şi oficialilor occidentali.
  • În emisiunea de joi, preşedintele partidului naţionalist Rodina, Aleksey Zhuravlyov, s-a gândit la ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa arme nucleare împotriva Regatului Unit.

Televiziunea de stat rusă a simulat cu nerăbdare modul în care Vladimir Putin ar lansa o lovitură nucleară asupra a trei capitale din Europa, declarând că „nu vor exista supravieţuitori”, ca răspuns la comentariile făcute de ministrul forţelor armate din Marea Britanie care sprijină atacurile ucrainene asupra infrastructurii ruse.

Gazdele programului Channel One 60 Minutes au anunţat că oraşele Londra, Paris şi Berlin ar putea fi lovite în 200 de secunde de la lansarea rachetelor nucleare, pe măsură ce tensiunile cresc pe fondul războiului în curs din Ucraina.

Acesta vine în momentul în care fostul şef NATO, Richard Sherriff, a avertizat că Occidentul trebuie să „se pregătească” pentru un război în „cel mai rău caz” cu Rusia în Ucraina, pe fondul rapoartelor că preşedintele rus ar putea folosi parada de ziua victoriei a ţării din 9 mai pentru a declara războiul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În emisiunea de joi, preşedintele partidului naţionalist Rodina, Aleksey Zhuravlyov, s-a gândit la ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa arme nucleare împotriva Regatului Unit, spunând: „o rachetă Sarmat şi insulele britanice nu vor mai exista”.

Când a fost susţinut de comentariul uneia dintre gazde, el a insistat că „spune acest lucru serios”, în timp ce o altă gazdă a adăugat că şi Marea Britanie are arme nucleare şi că „nimeni nu va supravieţui în acest război”.

Producătorii emisiunii au arătat apoi spectatorilor o hartă care pare să sugereze că ar putea fi lansate rachete din Kaliningrad, enclava rusă dintre Polonia, Lituania şi Marea Baltică. A sugerat că acestea ar putea ajunge la Berlin în 106 secunde, la Paris în 200 de secunde şi la Londra în 202 secunde.

Acesta vine în timp ce Marea Britanie şi alte naţiuni occidentale continuă să sprijine Ucraina, aliaţii furnizând echipamente, vehicule militare şi arme ţării asediate. Ca răspuns la sprijinul vestic al Ucrainei, războiicul Putin a ordonat armatei să testeze rachetele Sarmat, cunoscute şi sub numele de Satan II.

Putin își arată rachetele hipersonice

Săptămâna trecută, Putin s-a lăudat că rachetele hipersonice ale ţării sale ar putea „scăpa de toate apărările moderne” şi ar putea fi gata să lovească Marea Britanie „până în toamnă”.

Comentariile alarmante au fost făcute la emisiunea, care este unul dintre cele mai urmărite programe TV din Rusia, în timp ce gazdele şi oaspeţii au discutat despre comentariile făcute de James Heappey, ministrul Forţelor Armate, în care a spus că loviturile Ucrainei pe teritoriul Rusiei ar fi „legitime” dacă au întrerupt liniile de alimentare.

Spectacolul este găzduit de soţia şi soţul Olga Skabeyeva şi Evgeny Popov, care sunt căsătoriţi unul cu celălalt, din septembrie 2016 şi este unul dintre cele mai urmărite programe din Rusia. În cadrul emisiunii, un Zhuravlyov furios a spus: „Un Sarmat [rachetă] şi atât – Insulele Britanice nu mai există”.

Când Skabeyeva, care a fost supranumită „Păpuşa de fier a lui Putin TV” pentru criticile ei la adresa partidelor de opoziţie, a avertizat „dar suntem oameni serioşi”, politicianul a răspuns „şi spun asta serios” „Ne acuză de terorism de stat”, a spus el, făcându-l pe Popov să spună „Marea Britanie are şi arme nucleare”.

Popov a adăugat: „Nimeni nu va supravieţui în acest război când vei propune lovitura cu un Sarmat. Înţelegi că nimeni nu va supravieţui? Nimeni de pe planetă. Zhuravlyov sa dublat, declarând „vom începe cu o tablă goală”, înainte de a spune că rachetele „nu pot fi interceptate”.

O hartă care arată cât de repede ar putea rachetele să lovească capitalele Regatului Unit, Franţei şi Germaniei a fost apoi pusă pe ecran de către producători, indicând că rachetele ar putea fi lansate din Kaliningrad. Skabeyeva a cerut prudenţă, spunând: „Sarmats nu sunt încă în Kalinigrad. De la Kaliningrad la Berlin sunt 106 secunde, de la Kaliningrad la Paris sunt 200 de secunde. Te interesează Londra, 202 secunde până la Londra.

Nu este prima dată când Zhuravlyov intră în atenţia publicului pentru comentariile sale la emisiune – în decembrie anul trecut a cerut ca congresmanul Statelor Unite Ruben Gallego să fie răpit şi închis pentru sprijinul său de a înarma şi antrena armata ucraineană.

O lună mai târziu, a susţinut că Rusia ar trebui să pună arme nucleare în Cuba şi Venezuala ca răspuns la ajutorul militar din partea NATO acordat Ucrainei şi Georgiei.

Într-un tweet care a împărtăşit videoclipul unui public occidental, Julia Davies, creatorul Russian Media Monitor, a declarat: Televiziunea rusă continuă să ameninţe cu lovituri nucleare împotriva naţiunilor occidentale, încercând cu disperare să le descurajeze să continue să ajute Ucraina.