- Temerile legate de cel de-al Treilea Război Mondial au crescut din nou, deoarece se spune că tancurile belaruse se pregătesc de luptă la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia.
- Potrivit proiectului belarus Hajun, brigăzile au traversat un pod peste râul Neman ca parte a unei inspecții de pregătire pentru luptă.
- Secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, Aleksandr Volfovici, a declarat că trupele se află acolo în cazul în care situația de la frontierele ucrainene „se deteriorează”.
Temerile legate de un potențial dezastru din timpul celui de-al Treilea Război Mondial au crescut după ce tancurile belaruse au fost văzute pregătindu-se de luptă în apropierea graniței cu Polonia. Rapoartele indică faptul că trupele belaruse se apropie tot mai mult de granița cu Polonia, țara condusă de Alexander Lukașenko fiind un susținător înfocat al președintelui rus Vladimir Putin.
Potrivit proiectului belarus Hajun, brigăzile au traversat un pod peste râul Neman ca parte a unei inspecții de pregătire pentru luptă, ceea ce a provocat temeri că s-ar putea pregăti pentru activități de sprijinire a forțelor rusești, potrivit Express. Un canal militar belarus a declarat: „Astăzi Neman, mâine Vistula sau Nipru. Nu există bariere pentru echipajul tancurilor din Belarus”.
Odată cu activitatea de pe râul Neman, există temeri că trupele belaruse se vor îndrepta tot mai aproape de graniță, râul fiind la doar 7,5 mile distanță de Polonia. Îngrijorările legate de activitatea belarusă ar putea declanșa articolul patru al alianței militare NATO, ceea ce înseamnă că implicarea internațională va fi probabilă în cazul în care războiul din Ucraina se va extinde în Polonia.
Aceasta vine în contextul în care au urmat momente tensionate după uciderea a două persoane în satul Przewodow din sud-estul Poloniei, ceea ce a făcut ca NATO să convoace o reuniune de urgență. În timp ce Polonia a declarat că atacul a fost „probabil un accident”, acesta a fost un motiv de îngrijorare, în timp ce tensiunile dintre Ucraina și Rusia cresc. Vorbind despre prezența militară în apropierea Poloniei, secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, Aleksandr Volfovici, a declarat că trupele se află acolo în cazul în care situația de la frontierele ucrainene „se deteriorează”. El a adăugat: „Pentru a spune simplu, acestea sunt forțe pregătite permanent”.
Belarus a mai angajat trupele lui Vladimir Putin anterior în timpul războiului din Ucraina, Putin folosind țara ca loc de lansare a trupelor în ceea ce a fost o încercare eșuată de a captura Kievul. Rapoartele de la începutul lunii noiembrie au avertizat că Putin a folosit Belarusul ca loc de desfășurare a vehiculelor blindate și a trupelor, autoritățile susținând că lucrează la apărare. Între timp, au existat și alte îngrijorări legate de faptul că Putin pregătește un atac major în câteva săptămâni pentru a cuceri Ucraina, șeful Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe avertizând că o ofensivă de amploare a forțelor ruse ar putea fi pregătită pentru anul viitor – o rachetă uriașă fiind instalată într-un complex militar din apropierea Moscovei.
Șeful Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că „ofensiva majoră” ar urma să vadă trupele rusești împingându-se înapoi în fostele zone ocupate ale Ucrainei la „sfârșitul lunii ianuarie sau în februarie”. Vorbind în timpul unei ședințe de informare încărcate pe canalul YouTube al ministerului, Kuleba a spus: „Cred că abilitatea Rusiei de a lansa o ofensivă majoră va fi probabil restabilită undeva la sfârșitul lunii ianuarie sau în februarie. Dar asta este ceea ce încearcă să facă și ceea ce noi încercăm să împiedicăm. Adică, nu spun că se va întâmpla cu siguranță”.
Cu toate acestea, Kuleba a avertizat că, în „cel mai bun caz”, prezența rusă s-ar întoarce în părți ale Ucrainei care abia au respins soldații invadatori. El a adăugat că „mobilizarea, recrutarea pe care au anunțat-o, antrenarea noilor recruți și mișcările de arme grele ale acestora în întreaga țară” sunt toate semne ale unei noi împingeri de invazie.
Comandantul diviziei, colonelul Alexei Sokolov, a afirmat că racheta recent instalată la Moscova, care se poate deplasa cu 15.200 de km/h, este gata să fie „pusă la datorie în luptă”, în urma pregătirilor de la situl militar Kozelsk.