• Statele Unite au anunțat o extindere a antrenamentelor pentru forțele armate ucrainene din Europa pentru a include antrenamente de manevră comună și de operațiuni cu arme combinate”.
  • Ryder a precizat că programul va antrena aproximativ 500 de ucraineni pe lună începând cu luna ianuarie.
  • Potrivit lui Ryder, SUA au oferit acest tip de instruire armatei ucrainene înainte de invazia rusă, începând din 2014.

UPDATE ORA 23:00

Forțele rusești au lansat cel puțin 60 de raiduri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, într-unul dintre cele mai grave atacuri de la începutul războiului. În mod incredibil, un soldat de la Kiev a reușit să doboare o rachetă de croazieră doar cu mitraliera sa, dar cel puțin două persoane au fost ucise în acest atac.

UPDATE ORA 22:00

Operatorul de stat al rețelei electrice ucrainene, Ukrenergo, a ridicat starea de urgență pe care o declarase la începutul zilei. Într-o declarație, Ukrenergo a precizat că loviturile cu rachete rusești din această dimineață au provocat o pierdere de peste 50% a consumului de energie la nivel național.

UPDATE ORA 21:00

Un om de afaceri rus despre care se crede că este un aliat apropiat al lui Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner Group, a fost transportat la spital în Republica Centrafricană (RCA) după o „tentativă de asasinat”, a anunțat agenția de știri RIA Novosti, citând ambasada rusă locală.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Lui Dmitri Sytii, care lucrează oficial ca director al centrului cultural „Casa Rusă” din capitala RCA, Bangui, i-au fost impuse sancțiuni de către SUA în septembrie 2020 pentru presupusele sale legături cu Wagner Group, un grup militar privat care a desfășurat peste 1.000 de luptători în această țară instabilă pentru a lupta împotriva rebelilor.

UPDATE ORA 20:00

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, ar fi ordonat un audit privind evoluția războiului din Ucraina.

O sursă a declarat pentru BBC Newsnight că auditul, cunoscut sub numele de „data-driven assessment” (evaluare bazată pe date), este menit să evalueze progresul războiului și semnificația contribuțiilor militare ale Marii Britanii în Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a lansat un avertisment extrem de dur în cadrul unei ședințe de guvern vineri, după ce o nouă rundă de lovituri rusești a afectat infrastructura națiunii.

„Și-au stabilit obiectivul de a-i lăsa pe ucraineni fără lumină, apă și căldură”, a declarat Shmyhal. „Lumea ar trebui cu siguranță să răspundă la aceste acțiuni ale Rusiei cu măsuri rapide și decisive”.

UPDATE ORA 18:00

Într-o postare pe Instagram în care și-a anunțat vineri plecarea dintr-o unitate militară medicală din Texas, vedeta WNBA Brittney Griner a declarat că intenționează să joace baschet pentru Phoenix Mercury în acest sezon, după ce a fost reținută în Rusia din februarie.

„Vreau, de asemenea, să precizez un lucru foarte clar: intenționez să joc baschet pentru Phoenix Mercury din WNBA în acest sezon și, făcând acest lucru, aștept cu nerăbdare să le pot spune personal „mulțumesc” celor care au susținut, scris și postat pentru mine”, a scris ea.

UPDATE ORA 17:00

Într-un asalt intensificat vineri, Rusia a lansat cel puțin 76 de rachete asupra diferitelor părți ale Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.

După ce un oficial din cadrul Biroului prezidențial ucrainean a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi, în timp ce sirenele de raid aerian au sunat vineri în întreaga țară, vineri au fost raportate atacuri cu rachete în întreaga Ucraină, inclusiv în Kiev, Odesa, Poltava, Zhytomyr, Kharkiv și Sumy.

UPDATE ORA 16:00

Administrația Biden a condamnat vineri noua serie de lovituri din partea Rusiei în Ucraina, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicare strategică, John Kirby, afirmând că atacurile au lovit în mare parte infrastructura civilă.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că „nouă instalații de generare a energiei” au fost avariate în atacurile de vineri, dar nu a precizat care sunt locațiile. Kirby a declarat că Rusia „încearcă din nou să bage frica în inimile poporului ucrainean și să le îngreuneze și mai mult situația, având în vedere că iarna este acum peste ei”.

UPDATE ORA 15:00

Ucraina a doborât 60 din cele 76 de rachete lansate de Rusia

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 60 din cele 76 de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei în această dimineață, potrivit comandantului șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, potrivit Ukrinform.

„Potrivit datelor preliminare, în această dimineață din regiunile Mării Caspice și Mării Negre, inamicul a lansat 76 de rachete, inclusiv 72 de rachete de croazieră (X-101, ‘Kalibr’, X-22) și 4 rachete aeriene ghidate (X-59) asupra infrastructurii critice ucraineane” , a declarat Zalujni.

Într-o declarație separată, un purtător de cuvânt al administrației militare a Kievului a declarat că Ucraina a doborât 37 din 40 de rachete rusești lansate asupra regiunii.

Guvernatorul Dnipropetrovskului, Valentin Reznichenko, a mai spus că apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete deasupra regiunii.

UPDATE ORA 14:00

Stare de urgență energetică în Ucraina

Operatorul de stat Ukrenergo a declarat situație de urgență după ce atacurile rusești cu rachete în toată țara au dus la o scădere de peste 50% a capacității de energie din Ucraina, potrivit The Guardian.

Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că întreruperea de urgență a energiei electrice este implementată în toată țara după ce rachetele rusești au lovit instalații energetice din mai multe regiuni.

El nu a precizat care facilități au fost lovite, dar ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușenko, a declarat că ultimele atacuri rusești cu rachete au deteriorat nouă instalații electrice.

„Ceea ce vedem deja este deteriorarea a aproximativ nouă instalații de generare. Acum încă verificăm daunele” , a precizat oficialul.

UPDATE ORA 13:00

Sistemul energetic al Ucrainei a pierdut peste 50% din capacitate în urma atacurilor masive cu rachete rusești

Vineri, ca urmare a atacurilor masive cu rachete ale Federației Ruse asupra infrastructurii de energie electrică a Ucrainei, mai mult de 50% din consumul sistemului energetic unificat al țării a fost pierdut, a anunțat operatorul Ukrenergo, potrivit Sky News.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că nouă instalații energetice au fost avariate în atacul de astăzi.Unele zone – inclusiv Harkov și Poltava – suferă de pene de curent.

UPDATE ORA 12:00

Liderii Uniunii Europene au încheiat ultimul summit din 2022 cu un acord de finanțare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în anul următor și cu sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în timp ce UE se pregătea, de asemenea, să plafoneze prețurile la gazele naturale și să susțină industria sa.

Polonia și-a retras obiecțiile de ultim moment față de un impozit minim global pe profit, deblocând un pachet de acorduri legate între ele care include împrumutul pentru Ucraina, unde războiul face ravagii de când Rusia a lansat în februarie o invazie pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezis că lunile care vor urma vor fi și mai grele decât a fost deja războiul pentru țara sa, cancelarul german Olaf Scholz a promis mai mult ajutor.

„Determinarea noastră comună de a sprijini Ucraina din punct de vedere politic, financiar, militar și în domeniul umanitar atât timp cât va fi necesar rămâne neîntreruptă”, a declarat Scholz după discuțiile dintre cei 27 de lideri naționali ai UE de la Bruxelles.

Liderii UE au convenit, de asemenea, asupra unui al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care prevede, printre altele, includerea pe lista neagră a încă aproape 200 de persoane și interzicerea investițiilor în industria minieră din Rusia.

UPDATE ORA 11:00

2 morți și mai mulți răniți după ce o rachetă a lovit un bloc din Krivoi Rog

Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială din orașul Krivoi Rog, a declarat șeful regiunii Dnipro Valentyn Reznichenko.

Victimele au fost duse la spital pentru a primi îngrijiri.

Autoritățile cred că mai existăvictime prinse sub dărâmături în urma atacului.

UPDATE ORA 10:00

Fără apă și curent în Kiev, în urma atacului cu rachete

Serviciile de metrou din Kiev au fost suspendate, iar stațiile sunt folosite ca adăposturi pentru locuitori, afirmă primarul orașului.

Totodată, infrastrucura energetică a fost deteriorată în Capitală în urma atacului cu rachetete, scrie Pravda.

Probleme sunt și cu aprovizionarea cu apă, a mai precizat Vitali Klitschko. Mai multe explozii au avut loc azi în Kiev, după ce rușii au lansat un atac cu rachete.

UPDATE ORA 09:00

Rusia a lansat un atac cu 60 de rachete asupra Ucrainei, anunţă Kievul

Forţele militare ruse au lansat un atac cu cel puţin 60 de rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, au informat surse oficiale de la Kiev, potrivit Blomberg.

Publicaţia locală Ukrainska Pravda a relatat totodată că au putut fi auzite explozii în Kiev şi Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, însă nu a precizat dacă s-au înregistrat victime sau pagube materiale

Atacul din Kiev a fost confirmat de primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, care a anunţat că oraşul a fost atacat vineri cu rachete în mai multe puncte de pe malul stâng al fluviului Nipru, care străbate Kievul. ,,Rusia a lovit malul stâng al capitalei” , în mai multe locuri, la primele ore ale dimineţii de vineri, a scris Kliciko pe canalul său de Telegram.

,,Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate” , a adăugat el, dar nu a făcut referire la pierderi de vieţi omeneşti sau la pagube materiale în urma acestor atacuri.

UPDATE ORA 08:00

UPDATE ORA 07:00

Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că intenţionează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile ruseşti cu drone în Ucraina şi când va fi necesar să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie, potrivit presei franceze.

„În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone”, a spus liderul francez într-o conferinţă de presă la finalul un summit european la Bruxelles.

Preşedintele francez este implicat şi în negocieri, mediate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a securiza cinci centrale nucleare din Ucraina, inclusiv cea din Zaporojie ocupată de armata rusă.

UPDATE ORA 06:00

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 23 rănite de bombardamentele ucrainene în regiunea ucraineană Luhansk, controlată de Rusia

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 23 rănite de bombardamentele ucrainene în regiunea ucraineană Luhansk, controlată de Rusia, a anunțat vineri agenția de presă rusă de stat TASS, citând o sursă neidentificată din cadrul serviciilor de urgență.

Bombardamentele au distrus o clădire din satul Lantrativka, iar unele persoane au fost prinse sub dărâmături, potrivit TASS.

Oficialii susținuți de Rusia de la reprezentanța din Luhank la Centrul Comun de Control și Coordonare – un organism de monitorizare a încetării focului înființat pentru a ajuta la gestionarea conflictului dintre separatiștii susținuți de Rusia și forțele ucrainene după 2014 – au declarat că Ucraina a tras vineri dimineață, la ora locală 04:10 (0210 GMT), trei rachete HIMARS de fabricație americană asupra Lantrativka.

De asemenea, șeful ,,miliției populare” din Luhansk a anunțat pe canalul său Telegram că au existat victime civile în urma bombardamentelor ucrainene asupra orașului Svatove vineri dimineață. El nu a oferit alte detalii despre atac.

De asemenea, Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 05:00

Germania trimite Ucrainei noi rachete pentru sistemul antirachetă IRIS-T

Guvernul german a anunțat joi că a trimis câteva rachete suplimentare pentru sistemele de apărare antiaeriană IRIS-T pe care le-a furnizat anterior Ucrainei, scrie The Guardian.

În cursul săptămânii trecute, Germania a furnizat deja Ucrainei 34 de ambulanțe, 18 camioane „cu sistem de caroserie swap”, 12 vehicule blindate de recuperare, precum și 78.500 de cartușe pentru lansatoare de grenade și artilerie, potrivit guvernului de la Berlin.

Anterior, pe 10 decembrie, ambasada Germaniei în Ucraina a precizat că Agenția Federală Germană pentru Ajutor Tehnic (THW) va furniza Ucrainei 470 de generatoare electrice „de diferite clase de putere” în valoare de 19,5 milioane de euro.

UPDATE ORA 04:00

ONU: 14 milioane de tone de cereale au fost exportate din Ucraina

Peste 14 milioane de tone de cereale au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului cu Rusia privind tranzitul de produse alimentare prin Marea Neagră, ceea ce a dus la scăderea prețurilor mondiale la alimente, a anunțat joi ONU, potrivit Al Jazeera.

Rebeca Grynspan, șefa agenției ONU pentru comerț și dezvoltare UNCTAD, care a ajutat la negocierea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră (BSGI), a declarat că acordul a redus prețurile mondiale la alimente timp de șapte luni consecutive.

„Am depășit 14 milioane de tone de alimente care au ieșit din Ucraina prin intermediul Inițiativei pentru Cereale din Marea Neagră”, a declarat Grynspan, la Geneva.

„Volumele despre care vorbim sunt foarte importante pentru piață”, a precizat reprezentanta ONU.

UPDATE ORA 03:00

Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători

Un general ucrainean a respins joi ideea unui eventual armistiţiu de sărbători dacă Rusia nu-şi retrage din Ucraina trupele, care îşi intensifică ofensiva în regiunea Doneţk, relatează Reuters.

„Un armistiţiu din partea noastră va fi numai atunci când nici măcar un singur ocupant nu va mai rămâne pe teritoriul nostru”, a spus la o conferinţă de presă generalul de brigadă ucrainean Alexei Gromov.

Potrivit acestuia, Rusia „caută să transforme conflictul într-o confruntare armată prelungită” şi „principalul obiectiv al inamicului rămâne de a ocupa tot teritoriul” Ucrainei şi de a nu permite integrarea euroatlantică a acesteia.

UPDATE ORA 02:00

Un hotel din Hersonul ocupat, în flăcări, după mai multe explozii raportate de locuitori

O explozie urmată de un incendiu de proporții a avut loc în regiunea Herson, într-o clădire care înainte de ocupația rusă era hotel, relatează CNN.

Postul american de televiziunea precizează că a geolocalizat mai multe imagini și înregistrări video care arată hotelul Salamar din satul Zaliznyi Port, din districtul Skadovsk, grav avariat.

Presa ucraineană a scris că respectivul hotele fusese transformat într-un sediu al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. Relatările locale au descris o serie de explozii care au avut loc în districtul Skadovsk. Nici oficialii locali numiți de Rusia și nici armata ucraineană nu au comentat informațiile.

CNN nu a verificat în mod independent afirmația potrivit căreia ofițerii FSB erau găzduiți în acea clădire. Skadovsk este situat pe coasta Mării Negre și face parte din regiunea mai largă Herson, care nu este controlată în întregime de niciuna dintre părțile implicate în conflict.

Oficialii ruși și-au mutat posturile de comandă departe de orașul Herson și spre Crimeea de când ucrainenii au eliberat malul vestic al râului Nipru și au preluat controlul asupra orașului.

La începutul acestei săptămâni, a avut loc o tentativă de asasinat împotriva unui oficial numit de Rusia în Skadovsk, potrivit autorităților proruse din zonă.

UPDATE ORA 01:00

Putin pregătește o ofensivă majoră la începutul anului viitor, avertizează ministrul ucrainean al apărării

Oficiali ucraineni de rang înalt spun că Vladimir Putin se pregătește pentru o nouă ofensivă majoră în noul an, „în ciuda unei serii de eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă pentru Rusia în ultimele luni”.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că, deși Ucraina este acum capabilă să se apere cu succes împotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei care vizează infrastructura cheie, inclusiv rețeaua energetică, au apărut dovezi că Kremlinul pregătește o nouă ofensivă amplă.

Comentariile lui Reznikov au fost un fel de ecou al unor remarci similare făcute săptămâna aceasta pentru The Economist – inclusiv de președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, de șeful forțelor armate, generalul Valerii Zaluzhnyi, și de șeful forțelor terestre, generalul-colonel Oleksandr Syrskii.

Briefingurile par să facă parte dintr-un efort amplu și coordonat de a avertiza aliații occidentali „împotriva complăcerii și de a sublinia amenințarea continuă pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina”, notează sursa citată.

În timp ce Reznikov a sugerat că o nouă ofensivă ar putea avea loc până în februarie, ceilalți oficiali de rang înalt au indicat că ei cred că aceasta ar putea avea loc încă din ianuarie.

Referindu-se la mobilizarea parțială de către Rusia a aproximativ 300.000 de soldați, Reznikov a sugerat că, în timp ce jumătate dintre ei – adesea după ce au primit o pregătire minimă – erau folosiți pentru a întări forțele Moscovei după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă, restul erau pregătiți mai temeinic pentru viitoarele ofensive.


SUA au anunțat o extindere a antrenamentelor pentru forțele armate ucrainene din Europa pentru a include antrenamente de manevră comună și de operațiuni cu arme combinate”, potrivit Departamentului Apărării. CNN a relatat pentru prima dată că SUA are în vedere extinderea atât a tipului de instruire oferită armatei ucrainene, cât și a numărului de forțe instruite.

Antrenamentul de manevră cu arme combinate este următorul pas logic în cadrul eforturilor noastre continue de instruire, care au început în 2014 pentru a dezvolta capacitatea forțelor armate ucrainene”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în cadrul unei conferințe de presă.

Ryder a precizat că programul va antrena aproximativ 500 de ucraineni pe lună începând cu luna ianuarie și va fi desfășurat în Germania de către Comandamentul 7 de instruire al Armatei SUA pentru Europa și Africa din cadrul Comandamentului 7 al Armatei.

Pe măsură ce avansăm, vom rămâne flexibili și adaptabili în funcție de partenerii noștri ucraineni și de evoluția situației din Ucraina”, a spus Ryder. El a declarat că nu știa” că antrenamentul ar necesita desfășurarea de forțe americane suplimentare.

Avem forțe pe poziții care au desfășurat antrenamente, așa că, din câte știu, nu există o creștere semnificativă a sprijinului”, a spus el. Potrivit lui Ryder, SUA au oferit acest tip de instruire armatei ucrainene înainte de invazia rusă, începând din 2014.

Când Rusia a invadat Ucraina, ne-am retras instructorii din Ucraina, astfel că aceasta este o continuare acum a instruirii pe care am oferit-o anterior”, a spus Ryder. El a adăugat că antrenamentul va include exerciții cu foc real, urmate de antrenamente la nivel de echipă, pluton și companie, care vor culmina apoi cu antrenamente de manevră la nivel de batalion”.