• Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au crescut după ce luni au făcut un schimb de focuri de avertisment în largul coastei de vest a peninsulei.
  • Guvernele ambelor națiuni s-au acuzat reciproc de încălcarea frontierelor maritime.
  • La începutul acestei luni, locuitorii din Japonia au fost sfătuiți să se adăpostească după ce rachete au aterizat în Oceanul Pacific.

Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au crescut după ce luni au făcut un schimb de focuri de avertisment în largul coastei de vest a peninsulei. Guvernele ambelor națiuni s-au acuzat reciproc de încălcarea frontierelor maritime, semn că Sudul ar putea adopta o poziție mai strictă față de vecinul său necinstit din nord.

O declarație a Statului Major Întrunit (JCS) din Sud a precizat că au fost transmise avertismente și au fost trase focuri de avertisment după ce o navă comercială a trecut linia de demarcație nordică (NLL) în jurul orei 18:40, (ora Regatului Unit).

Între timp, Coreea de Nord a lui Kim Jong-un a declarat prin intermediul presei de stat că a tras 10 salve de artilerie cu rachete după ce o navă a marinei sud-coreene a încălcat NLL și a tras focuri de avertisment sub pretextul urmăririi unei nave neidentificate”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Agenția oficială de știri KCNA a relatat că un purtător de cuvânt al Statului Major General al Armatei Populare Coreene a Nordului a declarat: Am ordonat contramăsuri inițiale pentru a expulza puternic nava de război inamică”.

Dar JCS al Coreei de Sud a declarat că a desfășurat o operațiune normală”, descriind mișcarea Nordului ca fiind o încălcare a unui pact militar bilateral din 2018 care a interzis actele ostile” în zonele de frontieră.

Îndemnăm încă o dată Coreea de Nord să înceteze imediat provocările și acuzațiile consistente care dăunează păcii și stabilității peninsulei coreene, precum și comunității internaționale”, a declarat JCS într-o declarație.

Cel mai recent punct fierbinte vine în timp ce națiunea lui Kim Jong-un efectuează teste de armament într-un ritm fără precedent. În ultimele zile, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și sute de proiectile de artilerie au fost lansate de pe coastele sale de est și de vest pentru a protesta împotriva exercițiilor anuale de apărare Hoguk ale Sudului, care sunt programate să se desfășoare până miercuri.

La începutul acestei luni, locuitorii din Japonia au fost sfătuiți să se adăpostească după ce rachete au aterizat în Oceanul Pacific. Oficialii de la Tokyo și Seul au declarat că rachetele au zburat între 4.500 și 4.600 de kilometri, la o altitudine maximă de aproximativ 1.000 de kilometri. Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a avertizat asupra unui răspuns hotărât.