• Lansarea are loc la puțin peste o săptămână după ce Pyongyang a testat o rachetă care a părut să explodeze la scurt timp după decolare.
  • Guvernul japonez a mai spus că lansarea ar putea fi o rachetă balistică.
  • Potrivit armatei sud-coreene, Phenianul a lansat săptămâna trecută o rachetă balistică, dar testul a fost un eşec.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată din 2017, au anunțat joi oficiali din Japonia, într-o escaladare majoră a tensiunilor legate de programul său de înarmare.

Cel mai înalt purtător de cuvânt al guvernului japonez, secretarul șef al cabinetului Hirokazu Matsuno, a declarat că racheta pare să fie un nou tip de ICBM, deoarece a zburat mult mai departe decât ultima ICBM pe care Coreea de Nord a testat-o în noiembrie 2017.

Matsuno a declarat că l-a informat pe prim-ministrul Fumio Kishida, care se află în drum spre Bruxelles pentru un summit NATO axat pe criza din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Este absolut inacceptabil ca, în timp ce lumea răspunde la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Coreea de Nord să își intensifice unilateral provocările împotriva comunității internaționale prin efectuarea acestei lansări”, a declarat Matsuno.

Lansarea a pus capăt unui moratoriu autoimpus privind testarea rachetelor balistice intercontinentale și a armelor nucleare pe care Coreea de Nord le-a declarat în 2018, înainte de discuțiile diplomatice cu Statele Unite, care în cele din urmă au eșuat. Țării îi este interzis să testeze arme nucleare sau rachete balistice în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Matsuno a declarat că racheta a fost lansată spre est de pe coasta de vest a Coreei de Nord. El a precizat că a aterizat la ora 15:44 la aproximativ 150 km la vest de Peninsula Oshima, în nordul insulei Hokkaido, în zona economică exclusivă a Japoniei.

UA şi Coreea de Sud au avertizat că Phenianul ar putea pregăti lansarea unei rachete balistice intercontinentale pentru prima dată din 2017, cu încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.