• Viceministrul de externe chinez Sun Weidong l-a convocat pe ambasadorul Japoniei pentru a înregistra proteste față de „agitația în jurul problemelor legate de China”.
  • Liderii s-au angajat, de asemenea, să ia noi măsuri pentru a bloca capacitatea Rusiei de a-și finanța și alimenta războiul.
  • Acordurile G7 vin ca urmare a unei înăspriri a atitudinilor față de China în unele capitale europene.

Viceministrul de externe chinez Sun Weidong l-a convocat pe ambasadorul Japoniei pentru a înregistra proteste față de „agitația în jurul problemelor legate de China” la summitul Grupului celor Șapte (G7) din weekend, a anunțat duminică seara târziu o declarație a ministerului, scrie Reuters.

Sun a declarat că Japonia a colaborat cu celelalte țări la summitul G7 „în activități și declarații comune… pentru a defăima și ataca China, interferând în mod grosolan în afacerile interne ale Chinei, încălcând principiile de bază ale dreptului internațional și spiritul celor patru documente politice dintre China și Japonia”, referindu-se la Declarația comună China-Japonia din 1972.

El a declarat că acțiunile Japoniei au fost în detrimentul suveranității, securității și intereselor de dezvoltare ale Chinei și că China este „puternic nemulțumită și se opune cu fermitate” acestora.
„Japonia ar trebui să își corecteze înțelegerea față de China, să înțeleagă autonomia strategică, să adere la principiile celor patru documente politice dintre China și Japonia și să promoveze cu adevărat dezvoltarea stabilă a relațiilor bilaterale cu o atitudine constructivă”, a declarat Sun.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ambasada Chinei în Marea Britanie a cerut anterior Londrei să înceteze să mai calomnieze și să defăimeze China pentru a evita deteriorarea și mai mult a relațiilor dintre China și Marea Britanie.

Liderii s-au angajat, de asemenea, să ia noi măsuri pentru a bloca capacitatea Rusiei de a-și finanța și alimenta războiul și au promis, într-o declarație dedicată, să intensifice coordonarea în ceea ce privește securitatea lor economică – un avertisment abia voalat din partea membrilor împotriva a ceea ce ei consideră a fi o armare a comerțului din partea Chinei, dar și a Rusiei.

Citește și: