• Presa de stat din China răspândește teorii ale conspirației despre COVID-19 și acuză Occidentul
  • O echipă de oameni de știință de la OMS se află în China și investighează originile virusului
  • Una dintre teorii spune că virusul ar fi apărut într-un laborator militar american din Maryland, SUA

Presa de stat din China și oficialii guvernamentali încurajează teoriile conspirației despre COVID-19, în timp ce o echipă de oameni de știință din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății se află în țară și investighează originile coronavirusului, conform Associated Press.

Investigația Associated Press arată că guvernul chinez a transformat
Facebook și Twitter în arme de propagandă. Ofensiva a pornit după ce
Donald Trump a aruncat vina pentru pandemie pe autoritățile din Beijing.

„Acele postări pe Twitter au fost amplificate de mii de alte conturi, în zeci de limbi, din lumea întreagă. Împreună, aceste conturi aveau zeci de milioane de urmăritori”, a spus Erika Kinetz, reporter de investigații Associated Press.

Recomandări

APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP
BEYONCE FACE SHOW
CUM AU APĂRUT FELICITĂRILE?

În mass-media chineză circulă o teorie conform cărei coronavirusul ar fi apărut într-un laborator militar american din Maryland și nu din Wuhan, China.

Hashtagul „American’s Ft. Detrick ”, care a fost inițiat de Liga Tineretului Comunist, a început să fie răspândit pe platforma chineză de socializare Weibo, după ce un oficial guvernamental, prin intermediul mass-mediei de stat, a cerut OMS să investigheze laboratorul de arme biologice din Maryland.

Hashtag-ul a fost vizualizat de cel puțin 1,4 miliarde de ori pe site-ul chinez. Mass-media de stat solicită autorităților să investigheze Fort Detrick din luna mai.

De asemenea, presa de stat chineză a pus la îndoială siguranța vaccinului Pfizer-BioNTech, după ce 23 de persoane în vârstă care tocmai primiseră serul au murit. Mass-media de stat a susținut că vaccinul nu este sigur și a acuzat presa din vest că ignoră problema.

Reacția OMS

OMS a declarat săptămâna trecut că nu există nicio dovadă că vaccinul a contribuit la decesul acestor persoane și a cerut să se utilizeze în continuarea serul.

„Rapoartele sunt în concordanță cu ratele de mortalitate și cauzele de deces așteptate, în rândul persoanelor vârstnice și vulnerabile, iar informațiile disponibile nu confirmă un rol contributiv al vaccinului în evenimentele fatale raportate”, au declarat oficialii OMS într-un comunicat.

Vaccinul chinez, mai puțin eficient

Informațiile au apărut după ce a fost descperit de către cercetătoriii brazilieni că unul dintre vaccinurile dezvoltate de chinezi are o eficaciate mai mică decât au susținut oficialii. Vaccinul ar avea o eficacitate de 50%, față de 78%, cât se credea inițial.

China s-a confruntat cu o mulțime de critici încă de la începutul pandemiei, cu privire la gestionarea focarului și la lipsa transparenței.