- Parlamentul tailandez a aprobat, marți, folosirea marijuanei.
- Statutul legal al consumului de marijuana, în Thailanda, în scop recreativ, rămâne deocamdată neclar.
- Măsura Ministerului Sănătății menține pe lista drogurilor controlate părțile din planta de canabis care conțin mai mult de 0,2% în greutate de THC, ingredientul psihoactiv care le dă consumatorilor o stare asociată adrenalinei.
Thailanda a devenit, marți, prima țară din Asia care aprobă marijuana, deși poliția a manifestat scepticism în ce priveștea folosirea sa în scop recreativ.
Ministrul Sănătății, Anutin Charnvirakul, a anunțat că „Narcotics Control Board” a aprobat scoaterea canabisului de pe lista de droguri controlate a ministerului.
Retragerea de pe lista drogurilor ilegale de către Administrația pentru Alimente și Medicamente va trebui să fie semnată oficial de către ministrul sănătății și va intra în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Aceasta urmează după ce luna trecută a fost eliminat canabisul – o specie de plante din care fac parte atât marijuana, cât și cânepa – de pe lista drogurilor ilegale în conformitate cu Legea privind stupefiantele din Thailanda, conform AP.
Poliția thailandeză a declarat că nu este clar dacă deținerea marijuanei nu va mai fi o infracțiune care să ducă la arestare. Potrivit legislației din stat, producția și deținerea marijuanei rămâne reglementată pentru moment. Statutul legal al consumului de marijuana, în Thailanda, în scop recreativ, rămâne deocamdată neclar.
Luna trecută, canabisul – o specie de plante din care fac parte atât marijuana, cât și cânepa – a fost eliminat de pe lista drogurilor ilegale în conformitate cu Legea privind stupefiantele din Thailanda.
Măsura Ministerului Sănătății menține pe lista drogurilor controlate părțile din planta de canabis care conțin mai mult de 0,2% în greutate de THC, ingredientul psihoactiv care le dă consumatorilor o stare asociată adrenalinei.
Marijuana a fost folosită în Thailanda ca medicament tradițional, până când a fost interzisă în anii 1930.
Cum se raportează alte țări la legile privind consumul de marijuana
Canada și Uruguay se numără printre cele care au legalizat-o, inclusiv pentru uz recreativ. Cu toate acestea, Asia de Sud-Est este cunoscută pentru pedepsele aspre pentru acuzațiile legate de droguri.
La nivel european, utilizarea marijuanei este ilegală în state precum: Franța, Luxemburg, Bulgaria, Rusia, Serbia, Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria, Letonia, Belarus, Ucraina, Spania, Albania, precum și în state mai mici: Malta, Andora, Vatican, Bosnia și Herțegovina.
În România, posesia de canabis în scop recreativ este ilegală, dar legile țării privesc mai puțin sever drogurile care nu sunt „de mare risc”. Pedeapsa pentru posesie poate varia de la o amendă, la trei luni sau trei ani de detenție, în funcție de tipul de drog.
România a legalizat canabisul medical cu mai puțin de 0,2% THC în 2013, iar în 2019, a anunțat că analizează legislația pentru a legaliza în continuare canabisul medical.