• Rusia a lansat campanii de influenţare a rezultatului scrutinului parlamentar intermediar din Statele Unite şi chiar pentru erodarea sprijinului Washingtonului pentru Ucraina.
  • Pe diverse reţele de socializare online au apărut în ultimele luni o serie de mesaje politice conservatoare, multe fiind tentative de a-l denigra pe preşedinte Joseph Biden şi alţi politicieni din Partidul Democrat.
  • Mesajele, difuzate din conturi fictive, critică inclusiv folosirea fondurilor din bugetul SUA pentru acordarea de susţinere Ucrainei în războiul cu Rusia.

Rusia a lansat campanii de influenţare a rezultatului scrutinului parlamentar intermediar din Statele Unite şi chiar pentru erodarea sprijinului Washingtonului pentru Ucraina, afirmă experţi din cadrul unor companii de securitate cibernetică, citaţi de cotidianul The New York Times.

Pe diverse reţele de socializare online au apărut în ultimele luni o serie de mesaje politice conservatoare, multe fiind tentative de a-l denigra pe preşedinte Joseph Biden şi alţi politicieni din Partidul Democrat. Mesajele, difuzate din conturi fictive, critică inclusiv folosirea fondurilor din bugetul SUA pentru acordarea de susţinere Ucrainei în războiul cu Rusia.

Ce şi-ar fi propus ruşii

Unul dintre conturile suspecte are legături cu o entitate din Rusia, denumită Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency), care a fost implicată în campaniile Rusiei de influenţare a alegerilor prezidenţiale desfăşurate în Statele Unite în 2016 şi 2020, potrivit grupului de securitate cibernetică Recorded Future.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Această companie de securitate şi alţi experţi în domeniul cibernetic au identificat o serie de eforturi noi ale Rusiei, mai limitate şi mai aplicate, în contextul scrutinului parlamentar programat marţi în SUA.

Obiectivul campaniei este de a genera furie în rândul alegătorilor conservatori şi de a submina încrederea în sistemul electoral american. Acţiunile par a avea şi rolul de a submina asistenţa militară extinsă a Administraţiei Biden pentru Ucraina.

,,Este clar că încearcă să obţină oprirea asistenţei şi fondurilor acordate Ucrainei” , afirmă Alex Plitsas, fost militar şi fost oficial în secţia de securitate informaţională a Pentagonului, acum expert în cadrul companiei de tehnologie Providence Consulting Group.