• Decizia finală va fi luată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat
  • Timișoara a ajuns la o rată de infectare de 7.49 la mia de locuitori
  • Decizia a fost luată cu 30 „voturi pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 4 abțineri

UPDATE 1. Medic: Tulpina britanică este dominantă în Vestul țării

Am participat ca și invitat la ședința de azi. Cert este că sistemul sanitar din zona noastră este pus la grea încercare. Până acum, preluam cazuri din alte zone ale țării, dar am început să trimitem noi în alte spitale, cum ar fi în Transilvania.

Pacienții tineri activi sunt cei mai predispuși să facă forme severe. Tulpina britanică este dominantă în Vestul țării. Abia mai putem face față la triaj. Nu școlile au fost un factor epidemiologic important. Asta a fost evoluția virusului care are acum mutații pe care sperăm să le ținem sub control”, a spus, la Aleph News. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș din Timișoara.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Municipiul Timişoara şi mai multe comune intră în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, a decis Comitetul Județean de Situații de Urgență Timiș, în ședința de sâmbătă.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Se carantinează Timișoara și patru comune periurbane Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița”, conform sursei citate.

Decizia a fost luată cu 30 „voturi pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 4 abțineri.

Timișoara a ajuns la o rată de infectare de 7.49 la mia de locuitori.

O carantinare de formă nu servește scopului nostru, pentru că este o măsură reactivă, nu proactivă. Ar trebui să venim cu o intensificare a camapniei de vaccinare

Aglomerarea din spitale pune presiune pe sistemul sanitar. Trebuie să avem o abordare inteligentă, de aceea am votat împotriva acestui tip de carantinare. Nu pentru că nu susțin eficiența măsurilor restrictive, ci trebuie să le gândim, să atingem alte aspecte nu numai cele medicale. Trebuia să ținem cont și de aspectele sociale. Deja avem un an pierdut din educația copiilor și nu putem continua așa. Trebuie să ținem cont de economie”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, la Aleph News. El s-a opus măsurii votate sâmbătă.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a votat „pentru”.

Decizia finală va fi luată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Măsura va fi valabilă 14 zile.

Ce restricții vor intra în vigoare începând cu 8 martie

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată se interzic următoarele activităţi:

  • 1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
  • 2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
  • 3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
  • 4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
  • 5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
  • 6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
  • 7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
  • 8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
  • 9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.