- Timişoara va avea din nou, pentru cel puţin două săptămâni, căldură şi apă caldă.
- Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.
- La rândul său, primarul Dominic Fritz a anunțat „o soluţie de avarie cu un alt furnizor de gaz”.
„De mâine, pentru cel puţin 2 săptămâni, timişorenii racordaţi la Colterm vor avea din nou căldură. Este un răgaz câştigat cu ajutorul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei şi al unui furnizor de gaze naturale care a înţeles câtă nevoie de ajutor au timişorenii. Mă bucur pentru această soluţie de avarie, e rezultatul multor negocieri la care am participat, explicând de fiecare dată că populaţia nu trebuie să sufere pentru greşelile Primăriei. Mai sunt şi alte soluţii pe masă, în discuţie, dar mă aştept şi la participarea administraţiei locale a municipiului”, a scris Nica pe Facebook.
La rândul său, primarul Dominic Fritz anunţă „o soluţie de avarie cu un alt furnizor de gaz”.
„Încheiem în aceste ore un contract de urgenţă pentru o cantitate de gaz care asigură clienţilor Colterm căldura şi apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toţi banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz şi va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcţionarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere. Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluţii pentru ca timişorenii abonaţi la Colterm şi spitalele să aibă în această iarnă căldură şi apă caldă. Susţinerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România”, a afirmat primarul.
Potrivit acestuia, urmează o perioadă grea pentru toţi din cauza creşterii preţului la gaz şi energie electrică: „facem tot ce putem la nivel local şi naţional să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toţi, iar Timişoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluţie naţională care să sprijine şi consumatorii cu centrale proprii şi pe cei conectaţi la sistemele publice de termoficare. Devine din ce în ce mai clar că putem să depăşim această criză prin solidaritate, dialog pe soluţii comune şi sinceritate faţă de cetăţeni”.
Marţi, aproximativ 50.000 de gospodării din oraş şi spitalele din Timişoara au rămas fără căldură şi apă caldă, după ce s-a sistat furnizarea gazului către Colterm, compania de termoficare din Timişoara.