- Blocul din Miami prăbușit în urmă cu două zile era construit pe un sol nisipos
- Tragedia din Miami a lăsat în urma ei 9 morți și 156 dispăruți
- O firmă de consultanță a avertizat de anul trecut că blocul se scufundă
- Firma estima costuri de 9 milioane de dolari pentru reparații
- Solul nisipos necesită o fundația construită atent cu stâlpi forați
- Zona Capitalei prezintă teren mlăștinos și este una dintre cele mai nesigure
Specialiștii adaugă și încălzirea globală la lista cauzelor care au dus la producerea tragediei din Miami. Cezar Aanicăi, doctor-inginer în construcții spune că erorile de proiectare și solul nisipos nu sunt singurele vinovate de prăbușirea blocului de 12 etaje.
„Se observă apă și la momentul accidentului încă erau dubii. Nu știau de unde este acea apă. Ei, acea apă ar putea fi din subsol. Sursa acelei ape s-ar putea să fie relevantă în anchetă și să fie una dintre cauzele primare”, a spus Cezar Aanicăi.
Ce are Miami are și Bucureștiul. Capitala e construită pe un sol mlăștinos. Clădirile ar trebui să aibă o structură de rezistență solidă. Oamenii sunt siguri că toate cosntrucțiile noi respectă această regulă. Specialiștii atrag atenția, însă, că România stă bine la capitolul proiectare, dar are norme învechite și, de multe ori, nici acestea nu sunt respectate. Defectele se văd, de multe ori, cu ochiul liber.
„Sunt mai apropiate decât în restul cartierului dar, structura de rezistență e foarte bună”, spune Bogdan.
„Din punct de vedere al legislației, România stă foarte bine. Normele de proiectare sunt destul de clar și bine construite”, a spus Marius Onu, inginer.
„Din păcate, codurile românești de proiectare nu prevăd în mod explicit interdicția utilizării pentru zone seismice de clădiri cu planșee de tip dală”, a adăugat Cezar Aanicăi.