Tragedia pacienţilor invizibili. O asistentă a murit de cancer, în timp ce medicii credeau că are Covid

Numărul pacienţilor care aşteaptă să fie operaţi, consultaţi sau trataţi este greu de calculat. Carmen Flores conduce una din cele mai active asociaţii de apărare a pacienţilor şi spune că administraţia ascunde statisticile reale.

Carmen Flores – preşedinte Asociaţia Apărătorul Pacientului Spania: „Mi se spune că lista este închisă şi că nu mă pot înscrie. Astfel nu mai apar pe lista de aşteptare atunci când cer o consultaţie, deşi eu aştept. Este una din capcanele administrative ca să nu fie contabilizaţi pacienţii care sunt în aşteptare”

Medicii de urgenţă avertizează că bolnavii de Covid-19 ocupă acum paturile care ar fi trebuit să fie pentru pacienţii cu afecţiuni grave. Sunt necesare investiţii urgente.

César Carballo – medic de Urgenţă Ramon y Cajal Madrid: „Toată situaţia provoacă întârzieri, care se adună întârzierilor din primul val. Vorbim de operaţii, de tratamente şi totul va duce la o creştere a mortalităţii la anul.”

O asistentă din oraşul Burgos a murit de cancer, după mai multe luni în care simptomele au fost asociate cu Covid-19. Femeia nu a fost tratată la timp şi sora ei a dat spitalul în judecată.

Carmen Flores – preşedinte Asociaţia Apărătorul Pacientului Spania: „Este o încălcare a dreptului la ajutor şi de aceea moare pacientul. Sau atunci când un bătrân, mulţi bătrâni în acest caz, mor într-o cameră, singuri şi fără să ajungă la spital, nu este o problema administrativă, ci penală. Asta pentru că au fost lăsaţi să moară şi în Spania nu există eutanasia.”

Pandemia a anulat peste 28 de milioane de operaţii în 190 de ţări. 30% din operaţii erau de cancer. 22.400 de decese din Spania au fost doar în azilele de bătrâni.

Spaniolii apelează la sistemul privat – 200.000 de persoane au contract de asigurări private.

Exit mobile version