• Comisia Europeană cere investiții pentru ca planul Deceniului Digital să fie pus în practică.
  • 64% din gospodăriile din UE au acces la internet de mare viteză.
  • Rețelele de 5G de înaltă calitate acoperă doar 50% din teritoriul UE.
  • Doar 17% din companiile din UE vor folosi Inteligența Artificială în 2030.
  • 55,6% din populația UE are cel puțin competențe digitale de bază.
  • Digitalizarea IMM-urilor din România este la 27%, media europeană este de 57,7%.
  • 27,7% din cetățenii României au competențe digitale de bază, obiectivul UE este de 80%.

Transformarea digitală a Uniunii Europene merge greu. E nevoie de mai multe investiții pentru ca planul privind deceniul digital să fie pus în aplicare, arată evaluarea Comisiei Europene.

Pentru Europa digitală este nevoie ca și cetățenii săi să aibă competențele necesare și să fie conectați la internet de mare viteză. E nevoie și de investiții pentru ca inteligența artificială să fie adoptată, să fie redusă dependența de semiconductorii din spațiul extracomunitar, iar companiile să se poată dezvolta pe baza unei analize a datelor performante. În cifre, rețelele de fibră optică ajung doar la 64% din gospodăriile din UE, iar cele de 5G doar la jumătate din teritoriul UE. Nici adoptarea inteligenței artificiale, a cloudului sau a volumelor mari de date nu va ajunge la obiectivul deceniului digital, de 75%. Tendințele din acest moment arată că doar 64% dintre companii vor folosi cloud-ul în 2030, 50% volume mari de date și 17% inteligența artificială. Și doar 55,6 % din populația UE are cel puțin competențe digitale de bază. 


Cum stă România

Comisia Europeană transmite că România a făcut progrese importante în 2023 pentru digitalizarea serviciilor publice și a întreprinderilor mici și mijlocii, dar că acestea trebuie susținute în anii următori. Vorbim despre digitalizarea serviciilor publice și cloudul guvernamental, iar în cee ace privește companiile, de introducerea facuturii digitale. Dar suntem departe de unde ar trebui să fim. Mai mult de 72% din cetățenii României au comptențe digitale de bază, iar în ceea privește acoperirea 5G, suntem abia la 32,8% din teritoariu, în timp ce media europeană este de peste 89%. Avem obiective, dar acestea sunt sub țintele Uniunii Europene. Comisia ne recomandă și măsuri de susținere a sectorului IT și de reținere a specialiștilor în țară. Dacă pentru digitalizarea serviciilor publice vom folosi fonduri din PNRR, pentru asta guvernul va trebui să găsească o soluție, anul trecut tocmai ce a eliminat facilitățile fiscal pentru sectorul IT.

Recomandări

CUM E VREMEA?
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ
CE IMPACT ARE DECIZIA SUA?
ZIUA LUI MICKEY MOUSE
BEYONCE CÂNTĂ LA MECI

Citește și