• Biden și echipa sa au îndemnat șefii de stat și liderii de afaceri să își ia noi angajamente în vederea stopării celei mai recente epidemii, nume COVID-19.
  • Lumea întreagă se luptă cu o epidemie puternică de boli infecțioase respiratorii care fac ravagii.
  • 23 de milioane de copii duc lipsă de imunizările standard.
  • Obiectivele actuale ale campaniei sunt de a trimite 2,4 miliarde de doze în țările sărace.
  • Programul de imunizare COVID va rămâne fără seringi de cel puțin 5 miliarde de ori.

„S-au pierdut prea multe vieți. Familii, comunități și națiuni au fost devastate. Efortul nostru de maraton a fost un succes, dar ultima milă poate fi cea mai dificilă cale,” spunea în aprilie 2015, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, care s-a adresat liderilor internaționali cu privire la epidemia de Ebola din Africa de Vest, scrie Los Angeles Times.

La o reuniune COVID-19 din această săptămână, președintele SUA Joe Biden și echipa sa au îndemnat șefii de stat și liderii de afaceri să își ia noi angajamente în vederea stopării celei mai recente epidemii, COVID-19. Cu toate acestea, cu toții au părut să treacă cu vederea provocarea pe care Ban a lansat-o acum șase ani: ultimul kilometru.

Ambele situații au avut loc în medii destul de diferite. Astfel, în 2015, a izbucnit o epidemie de febră hemoragică în câteva națiuni, letală, dar de scurtă durată, ceea ce a atras atenția asupra necesității de a perfecționa sistemele de sănătate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Lumea se luptă cu o epidemie de boli respiratorii

În această săptămână, lumea întreagă se luptă cu o epidemie puternică de boli infecțioase respiratorii care fac ravagii de aproximativ doi ani și care provoacă în continuare moartea a peste 65.000 de persoane în fiecare săptămână.

Întrucât doar 2% din populația din țările sărace a fost vaccinată contra COVID-19, progresele în combaterea acestei boli au fost lente. Simultan, restul sistemelor noastre de asistență medicală au fost grav afectate.

Potrivit UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății, întreruperile regulate de imunizare au dus la faptul că 23 de milioane de copii duc lipsă de imunizările standard între 2020-2021, cel mai mare număr din ultimul deceniu.

Toate acestea indică faptul că cea mai mare parte a muncii noastre în combaterea acestei pandemii se află în continuare în fața noastră. Este indiscutabil și imediat necesar să se acționeze în ceea ce privește promisiunile de miliarde de doze, tratamente și oxigen pentru a ajuta la salvarea de vieți, precum și proceduri globale care să permită o mai bună pregătire în viitor.

Lipsește o componentă esențială

Totuși, lipsește o componentă esențială a reuniunii din această săptămână, și anume obiectivele: cum vom vaccina cu adevărat, cum vom salva vieți și cum vom spori pregătirea pentru a ajunge la miliardele de oameni care nu au acces la sisteme de sănătate competente?

Referitor la vaccinurile globale, obiectivele actuale ale campaniei sunt de a trimite 2,4 miliarde de doze în țările sărace până la sfârșitul anului 2021, pentru a vaccina 40% din glob. În fiecare zi, partenerii din întreaga lume folosesc imagini cu doze de vaccinare care așteaptă pe pistele aeroporturilor pentru a încerca să insufle optimism. Doar cinci țări au furnizat până acum 70% din totalul vaccinurilor.

În septembrie, COVAX, agenția responsabilă de campania globală de vaccinare COVID, a fost nevoită să își reducă planurile de imunizare cu 30%. Potrivit OMS, mai mult de o treime dintre națiunile africane au lacune substanțiale în ceea ce privește capacitatea lor de a distribui vaccinuri la nivel de district din cauza unor sisteme de distribuție „last mile” defecte, lucru pe care secretarul general l-a remarcat în lupta împotriva Ebola în 2015.

Nu avem seringile necesare pentru a vaccina întreaga lume, ceea ce este și mai șocant.

Conform proiecțiilor actuale, programul de imunizare COVID va rămâne fără seringi de cel puțin 5 miliarde de ori. Astfel, în 1999, o decizie comună a OMS, UNICEF și a Fondului Națiunilor Unite pentru populația lumii a solicitat ca toți partenerii lor să finanțeze „nu numai vaccinurile, ci și administrarea sigură a vaccinurilor”.

Îngrijorător este faptul că majoritatea cadourilor actuale către țări nu includ seringi. Experții consideră că, dacă nu se rezolvă problema lipsei de seringi, între 2 și 3 milioane de oameni vor muri din cauza bolilor induse de reutilizarea seringilor.

Este, de asemenea, necesar ca globul să se reorienteze către obiectivul de a „salva vieți”. Până recent, soluțiile s-au axat mai degrabă pe achizițiile de produse de bază în amonte decât pe oamenii care oferă îngrijiri și vaccinări în prima linie.

Trebuie depuse acum eforturi masive în ceea ce privește formarea și desfășurarea profesioniștilor noștri din domeniul sănătății din prima linie, dacă eforturile de a crește accesul la oxigen și la echipamente de protecție personală vor avea vreun efect. Acest lucru include găsirea unei modalități de a include mai bine lucrătorii comunitari din domeniul sănătății în inițiativele de imunizare, în timp ce personalul medical ajută la îngrijirea COVID-19.

Eforturile de restabilire a sistemelor afectate abia au început

Argumentele au început la Adunarea Mondială a Sănătății din primăvara anului trecut și vor continua și după acest summit. Problema cea mai controversată este cum să mărim producția.

Ne concentrăm încă o dată asupra preocupărilor legate de „primul kilometru”, ignorând întrebările din aval privind modul în care țările se pot ocupa în mod eficient de capătul lanțului de aprovizionare cu vaccinuri, și anume umplerea, completarea și livrarea în siguranță a vaccinurilor către populația lor, inclusiv către cea mai îndepărtată.

În martie 2015, liderii lumii și organizațiile mondiale au făcut promisiuni pentru a ajuta la construirea unei lumi în care o epidemie de Ebola nu se va mai repeta niciodată. Ca societate globală, am dat greș în parte pentru că am neglijat cel mai crucial aspect, ultimul kilometru.